Най-добрите корейски филми през 2020 г. до момента

Когато филма Паразит (Parasite) изненадващо спечели впечатляващите четири оскара през 2019 г., много фенове на киното от целия свят бяха изненадани. Но не и феновете на корейското кино – филмът бе последния шедьовър, пристигащ от блестящата поредица от Южна Корея, заснети през последния половин век.

Началото е дадено от класики като Домашната прислужница (The Housemaid) през 1960 г., която бе последвана от новата корейска вълна през 90-те, успяла да постави страната на картата в кино сектора. Добрата новина е, че положителната тенденция изглежда ще продължи и през 2020 г., когато поредица от невероятни заглавия очакват излизането си, които биха очаровали всички киномани.

Ето част от най-добрите заглавия, излезли през 2020 г. до момента:

Килерът (Closet)

Ха Джънг‑уу не ни е познат от филмите на ужасите. Кариерата на родения в Сеул актьор, който ни е познат от всякакви филмови жанрове, включително фантастика, романтична комедия и трилър, до момента не бе вземал участие във филми на ужасите.

Килерът е перфектното място за неговата първа роля. Когато дъщерята на главния герой изчезва без предупреждение от новият им дом, той се натъква на странен мъж, който твърди, че знае отговора на мистерията. И така започва едно дълго пътешествие към откриването й, изпълнено с побиващи зрителя тръпки и вълнения.

CJ Entertainment и Джън-уу си партнират чудесно в миналогодишния диамант, спечелил редица награди, Планината Пекту (Ashfall), а Килерът е достоен негов наследник. С нетърпение очакваме още успешни партньорства през следващите години.

Следващият човек (The Man Standing Next)

Филмът е базиран на ‘Кореягейт’, политически скандал, като дози драматичен сюжет проследява как членовете не Държавната разузнавателна агенция (KCIA) се впускат в политическите игри за да получат власт. Някои зрители може да си спомнят Ли Бюн-хун благодарение на демонстрирането поведение, което често се среща в казината с големи залози, като залог на всичко — той предприема преценени рискове като Ким Гю-пеньонг, заедно с Ли Сунг-мин, в ролята на президент Парк.

Феновете на сериали като Къща от карти ще се влюбят в схемите и обратите, а работата на актьорския състав е превъзходна. Спечелването на четири награди на церемонията за Наградите за филмово изкуство в Чунса, както и спечелените 33 милиона щатски долара, са добър показател за успеха на филма. В близките години очакваме още награди за режисьора Уу Мин-хоу.

Време за ловуване (Time to Hunt)

Този филм ни запознава с трима младежа, които от отчаяние за безпаричие, планират да извършат обир в местната хазартна бърлога. Влизаш, размахваш си оръжието и вземаш кинтите – лесно и просто. Да, ама не точно.

Филмът се развива в криминалната част на Корея, където оръжията и наркотиците са се превърнали в ежедневие и проследява дните след обира. Наемен убиец е по петите на групата, като целта му е да отмъсти за извършения обир, но неговата голяма цел не са парите. Оказва се, че сред плячката има няколко касети, чието съдържание е изключително ценно за определени хора.

Време за ловуване е спиръщ дъха трилър, изпълнен с обрати. Премиерата на филма е по време на 70-тото издание на Филмовия фестивал в Берлин и е първият корейски филм, който се появява в специалната му селекция. Наистина впечатляващо.

Рай: Към пътя на щастието (Heaven: To the Land of Happiness)

 

Първоначалната идея на режисьора Санг-суу е била да пресъздаде немския филм от средата на 90-те Да почукаш на райските врати (Knockin’ on Heaven’s Door). Скоро обаче той решава да промени сюжета и да напише свой собствен сценарии, а това пък от своя страна довело до напълно различен филм.

Крайният резултат е история, разказваща за двама мъже, поели по пътя на щастието. В главната роля е Че Мин-шик, който отново изумява с актьорските си умения, точно както бе в Забранена мечта (Forbidden Dream).

Филмът взе участие на Фестивала в Кан 2020 г, където получи силни отзиви – това е чудесен знак за добър филм!

Герой (Hero)

Сюжета на Герой се развива около движението за независимост, показвайки на зрителя тежкото положение на Ан Джънг-гън, активист за свобода и Шеъл-Хи, бивша придворна дама на кралица Мин. И двамата допринасят за каузата по свой собствен начин, а завършека на филма е със завладяващ край.

Филмът може да се нарече адаптация на сценичен мюзикъл, като музиката заема огромна част от тематиката в този разказ, а сцените са подкрепени от мощен аудио фон. Историята е базирана на исторически събития, което прави филма още по-впечатляващ, а геройте още по-възвишени. Гоу-Юн Ким продължава забележителната си кариера със силни роли, а Юнг Сунг-хва се справя чудесно с ролята на героичният баща. Заслужава си.

Среща на върха: Дъжд от стомана (Summit: Steel Rain)

Какво би станало, ако трима световни лидери бъдат отвлечени като част от преврат? Сюжетът на Среща на върха: Дъжд от стомана ни отвежда на пътешествие, в което ще преоткрием екшън-трилърите и ще видим продължението на Дъжд от стомана.

Главните герои от първия филм са отново тук, само че този път, те разменят ролите си – Джънг Уу‑сунг изиграва ролята на лидера на Южна Кореа, а Куак До‑уон – на Северна. Това, което следва е хаос, изобилие от битки и престрелки и още екшън.

Въпреки че сюжета е малко нереалистичен, зрителите се наслаждават на безспирни приключения с няколко изящни актьорски изпълнения.

Е, ако скучаете и сте свободни няколко часа, определено можете да изгледате някое от тези заглавия. Традициите във великото корейско кино са живи и обещават да продължат дълго в бъдещето!

Сподели в: