Наградите „За жените в науката“ отбелязват своята десета годишнина

Наградите „За жените в науката“ – уникалните изцяло женски отличия за наука в България, утре ще отпразнуват своя 10-годишен юбилей с официално онлайн събитие. На него ще присъстват редица видни гости, сред които г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, г-жа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката, г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и г-жа Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България.

По време на специалното онлайн събитие на 8 декември 2020 г. три необикновени български жени учени ще бъдат наградени за техните смели изследователски идеи като стипендиантки за 2020 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро стипендия за всяка дама и има за цел да ги подкрепи в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат кариерата си в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на жените в науката (едва 29%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас. 2020 година е много специална за инициативата, защото тя празнува своята 10-ата годишнина в България. 10 страхотни години за българската наука, в които бяха отличени 27 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постиженя и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от над 130 000 евро. Годината е специална и защото извънредните събития ни показаха колко много светът има нужда от наука, а науката от жени!

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. Медиен партньор на инициативата е сп. „Българска наука“.

Една от българките стипендиантки за 2020 г. по програмата ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Сподели в: