Музикаутор запази ръста на приходите си за четвърта поредна година

През 2020 година Музикаутор постигна рекордни приходи в размер на 8 793 152 лева, като задържа ръста си за четвърта поредна година. Това става ясно от годишния отчет на организацията на композитори и автори, който бе публикуван днес.

Във въведението към документа изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров отбелязва, че ръстът на приходите се дължи на набрания устрем на организацията, потенциала на неразвития пазар и защита на авторските права в България, както и на стремежа за повече прозрачност, дългосрочни политики и баланс между интересите на творците, издателите и ползвателите.

По време на първия локдаун за 2020 г. Музикаутор премина изцяло в дистанционен режим, като трансформира амбициозните цели, които организацията си беше поставила, за да отговори на кризата, свързана с COVID-19.
Сред първите мерки, които Музикаутор предприе, бяха за подкрепа на бизнеса от сектора на туристическите и търговски обекти. Заедно с музикалната сцена в България, това бе един от най-тежко ударените сектори, който и в момента може да се възползва от редица облекчения по отношение на заплащането на авторски права за музика в своите обекти. Така Музикаутор подкрепи бизнеса, но и успя да гарантира приходи за авторите от сектор ХОРЕКА в размер на 1 082 652 лв.

В сектора на концертите, обаче, спадът на приходите спрямо 2019 г. е 67% и те са в размер на 229 925 лв. В това отношение България не се различава от световните тенденции за свиване на пазара в сектора между 60% и 80%. Междувременно организацията инвестира усилия в изграждане на дълготрайни взаимоотношения със заинтересованите страни, като подписа рамково споразумение със сдружение „Сцена Музика“, деклариращо общото желание на двете организации да работят съвместно за изсветляване на бизнеса и налагане на нов етичен кодекс в помощ на промоутърите. След преговори бе постигнато съгласие за нова тарифа на Музикаутор за авторските възнаграждения от концерти, която впоследствие бе утвърдена от министъра на културата.
Позитивна тенденция се наблюдава в секторите на лицензиране на механични носители и дигитални права.

Противно на очакванията за спад в продажбата на физически носители през 2020 г. бе събрана рекордна сума за авторски възнаграждения от 177 433 лв. и бе постигнат ръст от 34% спрямо предходната година.

За първи път Музикаутор сключи договор с Facebook за музикалното съдържание в платформите Facebook и Instagram, както и за функционалността „Аудио библиотека“ в двете социални мрежи. Въпреки сериозното развитие на пазара на дигиталните платформи предизвикателство за Музикаутор се оказа лицензирането на платформата HBO GO. След 5-годишни неуспешни преговори се наложи Музикаутор да потърси защита на правата на авторите на филмова музика и заведе три дела за непозволено увреждане срещу HBO Europe и HBO България, които разпространяват услугата чрез Telenor, A1 и Vivacom. Впоследствие през 2021 г. Telenor сключи лицензионен договор и делото срещу оператора бе прекратено, но услугата, разпространявана от A1 и Vivacom, и в момента е без музикален лиценз.

Организацията реализира ръст от 43,5% спрямо 2019 г. в сектора на телевизиите и приходите през 2020 г. са в размер на 3 956 296 лв. Ръстът се базира на разсрочването на задължения за минал период и активните действия спрямо по-малки ползватели. За Музикаутор основно предизвикателство в сектора продължават да бъдат морално остарелите тарифи за ефирни и за кабелни и сателитни телевизии, които чакат своята актуализация респективно от 2001 г. и от 2006 г. насам.

И през 2020 г. Музикаутор успя да запази плавен ръст на приходите в сектора на радиостанциите, които са в размер на 1 806 635 лв. Организацията стартира мащабна кампания за подобряване качеството на изпращаните от медиите отчети за излъчваните в програмите произведения, в рамките на която бяха организирани обучения за представителите на медиите. Годината бе белязана от стабилизиране и развитие на партньорските отношения между БНР и Музикаутор, като обществената медия припозна и подкрепи изцяло инициираната от Музикаутор кампания.

Музикаутор съсредоточи усилията си в доизграждане на първия български автоматизиран софтуер за разпределение MUSIT, който осигурява до 70% автоматизация на процесите по разпределение и повишаване на автоматизацията с всеки нов работен процес. Разпределението на авторските възнаграждения през 2020 г. е извършено почти изцяло чрез MUSIT, като тенденцията е системата да става все по-комплексна.

През 2020 г. Музикаутор активира всички форми за подкрепа на творците. В началото на м. септември 2020 г. Музикаутор стартира онлайн портал за автори, с който всеки член на МУЗИКАУТОР има възможност да прави справки за репертоара си, да регистрира нови произведения и да прави преглед на възнагражденията си.
В сесия 2020 на Културния фонд на дружеството бяха отпуснати 300 000 лева за проекти за създаване и вече създадени нови произведения, с които бяха подкрепени 102 проекта и техните екипи. Във връзка с кризата с COVID-19 Музикаутор откри специална сесия на Социалния фонд на дружеството, с която бе осигурена подкрепа на най-нуждаещите се членове на Музикаутор.

Бяха организирани уебинари „Музикаутор в помощ на авторите“, в които екипът на организацията имаше за цел да разясни някои от най-актуалните въпроси, с които авторите се сблъскват всеки ден. В средата на годината се проведе и кампанията „Място за нова българска музика“ на Музикаутор и Радио „Фокус“. В рамките на рубрика в продължение на три месеца беше показано разнообразието на българското музикално творчество и 70 автори и изпълнители стигнаха до национален ефир.

Неуспешна се оказа кампанията „За повече българска музика в ефира“, която обедини десетки лица, посветени на музиката, за въвеждане на квота от 1/3 за българска музика в медиите. Според национално представително изследване на „Алфа Рисърч“, направено по инициатива на Музикаутор, 72% от хората искат да слушат в българските медии повече музика на български език и имат очаквания 6 от 10 песни да са именно български. Липсата на политическа воля, отказът от вземане на отговорно решение, както и липсата на дългосрочна визия за развитие, обаче, надделяха над обществения интерес и на 28 май 2020 г. Комисията по културата и медиите в парламента отхвърли предложението.

В България вече 10 години няма Национална стратегия за развитие на културата, а пасивността на отговорните институции се задълбочава. Музикаутор продължава да работи за защита на авторските права и за развитие на музикалната индустрия в България, а подкрепата за българската музика остава отворена за бъдещи дискусии като морален, културен и икономически приоритет.

Сподели в: