Музикалният театър ще гостува на Античния театър в Пловдив

През юли и септември двата най-касови мюзикъла на Музикалния театър „Фантомът на операта” и „Цигулар на покрива” ще се играят на открито. Хитовите постановки на столичната трупа ще оживеят сред естествения декор на Античния театър в Пловдив.

Най-касовият спектакъл в историята на театъра „Фантомът на операта” ще се играе на 5 юли(от 21:00 часа) и на 5 септември(от 20:00 часа), а за „Цигулар на покрива”(от 20:00 часа) е определена датата 15 септември. Билетите са в продажба от тази седмица през eventim.bg.

Двата мюзикъла за първи път излизат на открита сцена. За целта мащабната им сценография ще бъде специално адаптирана за естествения декор на Античния театър в Пловдив.

На сцената на Музикалния театър декорът на „Фантомът на операта” се монтира в продължение на два дни. Най-голямото предизвикателство е тежката над два тона метална констструкция,която се извисява на височина шест метра над сцената. Тя онагледява парижката опера „Попюлер”, където се развива действието в мрачната готическа история за неразбрания гений и неговата любима във „Фантомът на операта”. Декорът на „Цигулар на покрива”, който също е на две нива, е не по-малко сложен и масивен. Специално създадената за театъра плъзгаща се конструкция, ни пренася на различни места в Анатевка, за да станем свидетели на радостите и скърбите в живота на Тевие и неговите съселяни.

„Естественият декор от две нива на Античния театър в Пловдив и неповторимата атмосфера на тази вековна сцена са най-подходящото място извън нашия театър, където можем да пренесем мюзикълите „Фантомът на операта” и „Цигулар на покрива”” – убедена е директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. „Тези два шедьовъра на мюзикъла, които продължават да се играят с успех в много страни по света, а у нас – единствено на сцената на Музикалния театър – с нищо няма да загубят от силата и въздействието си на фона на адаптирания декор за Античния театър в Пловдив. На тази сцена те ще бъдат съпреживени още по-силно от публиката” – категорична е Арсенова. В двете хитови заглавия участва почти цялата трупа от солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър, които ще са в редуциран състав, заради епидемичната обстановка в страната.

Зрителите, които искат да се насладят на двата шедьовъра на световния мюзикъл на живо, могат да ги гледат още през юни на сцената на Музикалния театър. „Фантомът на операта” ще се играе на 4,5 и 6, а „Цигулар на покрива” на 11,12 и 13 юни. Началото е от 19:00, неделните спектакли са от 17:00 часа. Местата са ограничени до запълване на 50 процента от капацитета на залата.

„Фантомът на операта“ е най-скъпата постановка на Музикалния театър. Трупата на театъра е създала традиции в жанра на мюзикъла у нас и е поставила най-много от мюзикълите на Андрю Лойд Уебър в България. За „Фантомът на операта” са платени най-скъпите авторски права в историята на театъра и са инвестирани допълнителни средства в мащабната сценография, нова техника и в изработването на 400 оригинални костюми. Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки(Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов.

Още с появата си, „Цигулар на покрива“ се превърна в събитие за родната музикална сцена. Журналисти и критици се надпреварват във възторжените си отзиви за него: „Нещо хубаво се случва в Музикалния театър – нарича се „Цигулар на покрива”; „Новата българска постановка на мюзикъла на Джери Бок и Шелдън Харник кара публиката да се смее, да си тананика и да плаче едновременно. Аплодисментите са за цялата трупа на Музикалния театър – в някои сцени пред публиката са повече от сто души – солисти, хористи, балетисти и музиканти”. Режисьор-постановчик на спектакъла е утвърденият сръбски театрален режисьор Небойша Брадич, диригент-постановчик – Юли Дамянов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки от Сърбия, художник на костюмите – Исидора Молес, хормайстор – Людмил Горчев, хореограф – Анна Пампулова. Диригенти – Огнян Митонов и Людмил Горчев.

Сподели в: