Музикалният театър представя „Принцесата на цирка“

На 23, 24 и 25 октомври е първата премиера на Музикалния театър за новия сезон – оперетата на Калман „Принцесата на цирка”. За първи път в театъра редом със солистите на сцената ще излязат и професионални циркови артисти. Зрителите ще се насладят не само на музиката на Калман, но и ще гледат със затаен дъх  въздушни акробати и зрелищни атракциони.

Публиката няма да успее да различи професионалните цирковите артисти от солистите на театъра, които, докато пеят ариите и дуетите на Калман, ще изпълняват сложни акробатични номера, клоунади и каскади.

В трудните циркови изпълнения ще гледаме каскадните артисти на театъра Десислава Николова и Илона Иванова в ролята на цирковата актриса Мейбъл. В сложните акробатични номера ще им партнират Александър Панайотов и Денко Проданов в ролята на Тони.

Артистите на театъра Румен Григоров и Божанка Груева ще се превърнат в клоуни, за да се получи истинска илюзия за цирк на сцената на Музикалния театър. В изкусните клоунади в ролята на Пинели Румен Григоров ще се дублира със своя колега Иван Панев, който освен дългогодишен солист на Музикалния театър е и актьор в Сатирата.

В ролята на Мистър Хикс гледаме утвърдените солисти на театъра Пеньо Пирозов, Богомил Спиров и младия Владимир Грудков, нашумял с изпълнението си на Фантома от мюзикъла „Фантомът на операта”. В ролята на неговата мечтата възлюбена Федора блестят примите на Музикалния театър Добрина Икономова, Валентина Корчакова и Еделина Кънева. Като Барон Шатоньов своя комедиен талант ще покажат солистите Христо Сарафов, Александър Мутафчийски и Добромир Момеков. В ролята на Клара, властната майка Тони, гледаме Людмила Козарева, която си партнира със Стефан Петков и Кръстан Кръстанов в ролята на Макс. Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригенти Огнян митонов и Дориан Молхов. Музикален ръководител Юли Дамянов.

Оперетата на Калман „Принцесата на цирка” е поставена за първи път на 26 март 1926 година в Theater an der Wien и бързо се превръща в хит. И в тази своя творба композиторът съчетава вълнуващи сюжети с мелодии, които веднага се запомнят и стават популярни. Музиката в „Принцесата на цирка” завладява със своето богатство – наред с ритмите на унгарските народни танци звучат валсовете на Виена и се усеща проникването на джаза от началото на 20-ти век. В тази оперета на Калман ще открием и екстравагантността, характерна за златните години на Холивуд. Героите преодоляват редица перипетии, които обществото им поставя, но накрая откриват отново своята изгубена любов.

Сподели в: