Международният фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” с официално участие в Кан 2019

Тази седмица организаторите на Международния фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” са отново на френска земя, но този път като участник в тазгодишното издание на един от най-престижните кинофоруми в света – фестивалът в Кан. Там в рамките на една седмица Цанко Василев и Лилия Кучева представят късофилмовата ни индустрия. Една от основните им задачи е и да анонсират предстоящото 16-то издание на “В ДВОРЕЦА“, което от тази година се организира в град Бургас. Новият фестивален период е последната седмица на септември, а тази година конкретно от 21 – 29.09.2019 г.

За първи път програмата ще бъде структурирана и осъществена в абсолютната си цялост в рамките на един град, в рамките на една фестивална седмица.

Прожекциите на всички конкурсни програми – за деца, студенти и професионалисти, ще видим в Държавна Опера Бургас. Залите на Културен център „Морско казино“ приютяват Филмър Фордж: професионални срещи на късофилмовата индустрия. Програмата представлява професионална платформа, която свързва участниците с представители на световната индустрия от различни сектори – дистрибутори, продуценти, програматори, фестивални директори, институции, фондове и др. Филмър Фордж включва интензивна образователна програма, пазар на филмовата индустрия и питчинг сесия за подпомагане производството на нови късофилмови проекти.

Академията за филмови изкуства и науки в САЩ, връчваща наградите Оскар, и Европейската филмова академия, отличаваща с наградите за най-добрите европейски филми, са само част от институтите, чиято програма от залез до изгрев фестивалът представя на Открита сцена „Охлюва“.

В рамките на фестивалната седмица „В ДВОРЕЦА“ изгражда международния си пресцентър в Морски център „Магазия 1“, а о-в „Св. Анастасия“ приютява в двудневно затворено събитие изнесени национална и международна питчинг сесии за подпомагане производството на нови късофилмови проекти и професионални срещи с индустрията.

Международният фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА“ е особено значимо културно събитие, с най-голямото европейско измерение, и неговият бюджет се формира от местни, национални и международни програми и партньорства. В следващите дни от участието на фестивалния екип в Кан предстоят низ от уговорени последващи срещи за финализиране на преговорите за допълващо европейско финансиране.

Повече информация за резултатите от участието на Международния фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА“ в Кан очаквайте скоро, когато организаторите ще разкрият подробности какво да очакваме в гр. Бургас от 21 до 29 септември тази година.

Международният фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА“ e посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства и е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Първоначално стартира като международен състезателен форум за студентски филми, който веднага прераства в професионален фестивал и успява да се утвърди като най-голямото и престижно събитие за професионално късометражно кино в региона. Той е единствен в България и се е превърнал в обслужваща структура на този сектор на съвременната култура. „В ДВОРЕЦА“ е отличен с европейския лейбъл за качество „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ от Европейска фестивална асоциация, а от последното си издание е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите Оскар: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражно програма; и най-добър български филм.

Сподели в: