Мартина Табакова с ново отличие от международен конкурс

След поредицата от първи награди, които пианистката Мартина Табакова завоюва в края на 2020г. от престижни музикални конкурси в Русия и Франция (Международен конкурс за млади изпълнители – Москва и Международен конкурс „Леополд Белан“ – Париж), вчера тя бе отличена и в конкурса „Rudolf Bashair“ в Санкт-Петербург, съвместно с цигуларката Зорница Иларионова. Сред конкуренция и участници от цял свят, двете изпълнителки грабнаха втора награда в категория „Камерна музика“.

През изминалата година дуото спечели и престижната награда „Музикант на годината“ в категория „Ансамбъл на годината“ на Българското национално радио. В историята като носители на приза са останали имената на Райна Кабаиванска, Минчо Минчев, Виктор Чучков, Емил Табаков и много други изключителни музиканти.

Младата изпълнителка се изявява и като виртуозен пианист и като вокален изпълнител. В тези два образа влиза в наскоро създадения от нея проект „Триптих за пиано, арфа и глас“, подкрепен от Национален фонд „Култура“. В него тя си партнира с още двама талантливи бургазлии – арфистката Лора Паносян и видеооператора Иво Вартанян. Съвсем скоро предстои промоцията на втория клип от продукцията, заснет сред красотата на Родопите.

Сподели в: