Майски дни на културата ще се проведат в Банкя

Банкя отново празнува Майски дни на културата. Това се случва в годината, в която курортът отбелязва своята половинвековна история като град, което превръща всяко събитие от културния календар в специално.

Най-големият акцент е Фестивалът на Уличните Артисти, който е премиерен за Банкя, но и за България. На 18 и 19 май курортът ще се превърне в една голяма открита сцена с над 30 музиканти, циркови, театрални артисти и др. Генерален спонсор е Младежкият съвет на американския посланик в България. Събитието е с подкрепата на актьора (и депутат) Евгени Будинов и под егидата на кмета на район „Банкя“ Рангел Марков. Партньор е Министерство на образованието, а БДЖ и „Железопътна инфраструктура“ пускат атрактивната ретро железница, с която можете да придружите артистите до Банкя на 18 май от 9 ч. сутринта.

На 23 май в навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура от 11:00 ч. в парк „Ротонда“ ще има тематичен концерт с участието на деца от 25 Детска градина „Изворче“. На самия 24 май от 12:00 ще се извие Празнично хоро, придружено от фолклорна програма с участието на актрисата Димитрина Василева и Танцов клуб „Пендари“. От 17:00 ч. е Съборът на село Иваняне – единственото в България, в което на центъра се издига Паметник на буквите.

На 28 май в „Арт Център Банкя“ ще бъде открита изложбата „Интеграция на идентичности“. Изложбата е част от проекта „Свързване“ на Културно-информационния център на Р. Северна Македония, София. 21 художници от Северна Македония и България ще представят своето визуално-пластично изкуство, което носи особено висока социална стойност. Изложбата ще пристигне от Пловдив, ще остане в Банкя до 7 юли, а след това ще посети Скопие.

На 30 май от 17:00 стартира експериментална Младежка Арт Вечер – синтез между музика, театър и изобразително изкуство. Едни от най-талантливите деца-пианисти от Банкя (от класа на Е. Попова) на фона на изложба на открито с картини на учениците на художника и скулптор Стоян Мирчев и на други деца ще бъдат представени в парк „Ротонда“. След тях постановка на открито ще бъде поставена от талантливите младежи от трупата към ОКИ „Средец“, София, които миналата година смаяха публиката с представлението „Пепеляшка“.

Майските дни на културата са част от Календара на културните събития на Столична община и част от програмата, посветена на 50-годишния юбилей на Банкя като град.

Сподели в: