Литературатурният фестивал „Варна Лит“ се завръща с по-разнообразна програма

Литературатурният фестивал „Варна Лит“ се завръща със своето трето издание. От 29 май до 1 юни 2019 г. морската ни столица отново ще се превърне в пристан за знакови световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.

С над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи „Варна Лит“ 2018 г. затвърди статута си на устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи.

През 2019 г. изданието ще изненада посетителите си освен с първото връчване на Европейската награда „Димитър Димов“, но и с разнообразна програма, която ще включва събития както за деца и тийнейджъри, така и за възрастни.

Дмитрий Глуховски – авторът на поредица „Метро 2033“, вдъхновила популярната компютърна игра, на романите „Бъдеще“, „Текст“ и сборника „Разкази за родината“, е първият обявен писател, който ще застане зад инициативата и ще се включи в специален панел, посветен на връзката между литературата като отзвук на политическата действителност, в която живеем.

Във фестивала ще се включат световноизвестни писатели, а България ще бъде представена от над 15, сред които и знакови варненски творци. Имената ще бъдат обявени по-късно.

Вече стартира ученически конкурс на тема “Малки и големи семейни истории”, който насърчава подрастващите да се поразровят в собствената си родова памет и да намерят интересното, значимото, забавното.

За първа година във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, а планираните работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа ще бъдат само малка част от външните събития, които ще дадат старта на едно незабравимо лято. Очаквайте скоро цялата програма на: http://www.varnalit.com/

Сподели в: