Лауреати от конкурса на „Кантус Фирмус“ дебютират в „Европейски музикален фестивал“

Носителите на голямата награда от Националния конкурс на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти Ивайло Василев (пиано) и Лора Маркова (цигулка) ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“ 2021. Концертът е на 12 ноември от 19:30 ч. в зала „България“. Младите музиканти ще свирят под  диригентската палка на опитния маестро Григор Паликаров, който беше част от журито на конкурса. Макар и само на 14 години, Ивайло Василев вече има забележителна колекция от над 20 награди, както и концертни изяви на престижни международни сцени, като Голямата зала на Московската консерватория, Дом на музиката в Москва,  Филхармонията в Люксембург, зала „Густав Малер“ в Тоблах (Италия) и други. Пред столичната публика Ивайло ще се представи с Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман – творба, която поставя пред него нови предизвикателства, понеже ще я изпълни за първи път на сцена. Лора Маркова също е сред изключителните родни музикални дарования. Лауреат на множество конкурси, още на 11 години тя бе участник в един от концертите на „Кантус Фирмус“ от фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт, представяйки блестящо младото поколение български музиканти. Настоящата 2021-ва година беше особено успешна за цигуларката, чийто талант продължава да покорява всички. През пролетта тя стана победител на престижния конкурс „Тибор Варга Джуниър“ в Швейцария, а задно с виолончелиста Сион Найман взе участие в състезанието „Концертино Прага“, където дуото получи Специалната награда на Фондация „Бохуслав Мартину“ и покана за участие във фестивала „Дворжак“. На 12 ноември Лора ще изпълни с Оркестъра на Класик ФМ радио Концерт за цигулка №4 в ре мажор от Волфганг Амадеус Моцарт. 

Специално участие в събитието ще вземе и пианистът Георги Черкин, който също беше част от журито на конкурса. Той ще сподели сцената с младите таланти и ще представи свой авторски аранжимент на Вариации по тема на Паганини от Йоханес Брамс. 

„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на града и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова. 

Сподели в: