„Крайречно царство“ – билет за Средновековен Китай

Имате усещането, че дните ви изглеждат еднакво, че направо са се слели в един? Жадни сте за приключение? Искате да усвоите тактиките и стратегиите на някои от най-добрите китайски воини? Да защитавате бедните и онеправданите и да се борите срещу самозабравилите се властници? Предлагаме ви билет първа класа за Средновековен Китай. Настанете се удобно и разгърнете „Крайречно царство“.

Книгата с автор Ши Найан се смята за един от четирите велики романа на китайската литература и е първият, написан на разговорен народен китайски език. Първото му издание датира от XIV в., но не си представяйте трудно смилаемо четиво, типично за средновековната литература. Книгата в жанра уся сяошуо* описва рицарските предания, в които се преплитат фантазия, история и философия. Събитията в трите тома на „Крайречно царство“ са вдъхновени от легенди и митове за герои въстаници от времето на династия Сун. На всеки, запленен от Китай и китайската история, романът дава ценна информация за ежедневието на китайците от различни прослойки от XII в.. Описанията в книгата помагат на читателя да добие представа за някогашните благородници и за отношенията в обществото в различни негови слоеве.

Колоритна реч, сърцати герои, спиращи дъха подвизи, живописни описания, които ще ви потопят в атмосферата – това са само част от причините да не искате да оставите романа дори в метрото, на опашката в супермаркета или в леглото в два часа сутринта, когато очите ви сами се затварят, но искате да прочетете „само още една страница“.

Обикновени рибари, бивши офицери, прокудени монаси са само някои от героите, които обстоятелствата превръщат в своего рода робинхутовци. Главни персонажи в романа са 108 военни началници, които произволът на властите превръща в бунтовници. Те се събират в планината Ляншанбо и водят живот, напомнящ този на българските хайдути. Централна фигура в трите тома е Сун Дзинян – добър човек, който се опълчва на несправедливостите на централната власт.

Третата част на романа излиза за първи път на български език. Първите два тома се появяват преди десетилетия със заглавието „Речни заливи“, но с годините книгата се превръща в библиографска рядкост.

За автора

Приема се, че автор на първите 70 глави от „Крайречно царство“ е Ши Найан. За авторството на следващите 50 глави обаче се водят спорове. Според едни изследователи те са дело на ученик на Найан на име Луо Гуанджун, а според други това е псевдоним на самия Найан.

Книгата „Крайчерно царство“ на Ши Найан – том 3, можете да закупите с 20% отстъпка, ползвайки този код: 30NOV2020, само в Издателство Изток – Запад!

* Средновековен приключенски роман.

Сподели в: