Концерт представя красотата и величието на Португалия

На 12 юни в Зала 1 на Фестивалния комплекс ще се проведе мултимедийния концерт „Да докоснем Португалия!“ на „Rumos Ensemble”. Събитието е посветено на закриването на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Почетен гост на концерта ще бъде ръководителят на Института „Камойш“ в София Анаиза Гордино, позната у нас като признат популяризатор на португалския език и култура. Организатори са Община Варна и Елит Проджектс Мениджмънт с изключителната подкрепа на Посолството на Португалия в София и Институт „Камойш”.

Проектът е сътворен от трима класически португалски изпълнители с блестяща международна кариера – пианиста Жоао Вашко, цигуларката Ан Виторино Д’Алмейда и кларинетиста Луиш Гомеш. Микс от стилистичен и артистичен кросоувър, вдъхновен от огромна любов към културното наследство и традиционното португалско изкуство, проектът е представен за първи път в Лисабон през април 2015 г. и оттогава става посланик на португалската музика и култура по света, шествайки по сцените в Германия, Франция, Швейцария, Дания, САЩ, Бразилия, Южна Африка,Тунис, Намибия, Куба, Кабо Верде и Китай.

Ще чуем музика от десет региона на Португалия на фона на кадри, разкриващи природната красота и величествената архитектурата на страната, пасторалните и градски пейзажи, кипежа на жизнената енергия в живописните квартали, достолепието на паметниците на културата, вихъра на танците. Проектът е красива възможност за българската публика да се докосне до духа на Португалия и да опознае културното богатство и разнообразие на една от най-атрактивните европейски държави.

Специално преди пристигането си в България, музикантите разказват за варненската публика замисъла на артистичното събитие:

„Да докоснем Португалия!” е мултимедиен концерт, който събира музика и видеоклипове от 10 португалски региона. И музиката, и мултимедията са създадени специално за проекта от членове на „Rumos Ensemble”. За нас е чест, че нашият проект е избран за честването на последните дни на Португалско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Португалия е най-югозападната страна в Европа. Въпреки че е малка като площ, нашата страна има забележителна история, приветливи хора и прекрасна гастрономия. И ние, музикантите, се надяваме след концерта много варненци да поискат да посетят Португалия. Вярваме, че ще ги развълнуваме с носталгичната аура на нашия проект, с която са пропити и видео кадрите, и музиката. Защото духът на Фадо присъства винаги в нашите творчески занимания, дори и когато не го осъзнаваме. Ние наричаме този португалски дух „Саудадe“. Разчитаме, че публиката във Варна ще го открие в новите аранжименти, които направихме на мелодии от традиционната португалска музика.

Процесът на аранжировка беше забавен, но не и лесен, защото търсехме баланса между всички разнородни стилове и градихме внимателно архитектурата на този концерт, така както се гради изящна сграда. Очакваме приятелите на Португалия от Варна да оценят творческите ни усилия на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния комплекс.“

Сподели в: