Концерт за деца с музиката на Моцарт и Бетовен

„Европейски музикален фестивал“ – София представя детски концерт с музика на великите класици Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен.

Събитието е планирано за 6 ноември от 11:00 часа в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Мултимедийният концерт „Моцарт и Бетовен“ ще представи двама от най-великите музикални гении на всички времена. Артистите от Националния музикален театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на двамата композитори. В това интересно и забавно приключение ще им помагат талантливи ученици от Националното музикално училище в София.

В програмата са включени популярни шедьоври от различни жанрове, сред които серенадата „Малка нощна музика“, дует от операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, „Лунна соната“ и „Für Elise“ от Бетовен и др. Творбите се изпълняват от пианистите София Чернишкова и Стефан Симов от класа на Емилия Канева и певците Елена Кожушкова и Николай Велков с преподавател Росица Вълканова. Специално участие ще вземе струнен квартет в състав Ива Маринова – цигулка, Тодор Георгиев – цигулка, Мина Георгиева – виола и Лев Алеев – виолончело, от класа по камерна музика на Магдалена Далчева. Клавирен съпровод – Ася Дончева-Василенко.

Сценарият на концерта, подготвен от Катерина Тупарова, с много хумор и добро настроение въвежда малките слушатели в епохата на великите творци и показва весели и тъжни моменти от техния жизнен път. Всяко дете в залата ще получи книжка с информация за композиторите.

Събитието „Моцарт и Бетовен“ трябваше да се състои на 6 март 2020 в зала „България“, но бе отложено, заради въведеното тогава извънредно положение. Предстоящото провеждане ще бъде съобразено със заповед РД-01-626 от 27.10.2020 на Министерството на здравеопазването и ще бъдат предприети необходимите предпазни мерки за публиката и артистите.

Двадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 година, а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата. Концертът „Моцарт и Бетовен“ се реализира в партньорство с Националното музикално училище „Л. Пипков“ и Софийската филхармония и е посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

Концертите за деца вече са традиция в програмата на „Европейски музикален фестивал“ в София. Реализираните до момента проекти от 2017 до 2019 година донесоха много вълнуващи моменти и ценни знания за класическата музика на децата от столичните училища.

Сподели в: