Концертът на Статис Карапанос и Георги Черкин се отлага за 3 ноември

Известният гръцки флейтист Статис Карапанос съобщи за „Кантус Фирмус“, че се възстановява от прекарана наскоро коронавирусна инфекция, заради което се налага да отложи своя концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2021. Виртуозният музикант и носител на наградата „Ленард Бърнстeйн“ трябваше да свири пред българската публика на 12 октомври, заедно с пианиста Георги Черкин. Новата дата на събитието е 3 ноември 2021 в зала Vivacom Art Hall Оборище 5 от 19:30, а всички закупени билети ще важат без заверка. Програмата на събитието остава без промени. В нея са включени пиеси от Цезар Франк, Франц Шуберт, Франсоа Борн и Георги Златев – Черкин. Отново в рамките на „Европейски музикален фестивал“ е планиран и майсторски клас по флейта със Статис Карапанос, който също се отлага за следващия месец. Флейтистът ще работи с млади музиканти на 2 ноември 2021 от 10 ч. в концертната зала на НМУ „Л. Пипков“ в София.

„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Статис Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Ансамбъл „Zeitlose Musik“ (Германия) и активен камерен изпълнител Статис бе асистент на Кристоф Ешенбах за участие в тазгодишния фестивал „Джордже Енеску“ в Букурещ. През 2020 година флейтистът беше отличен с престижната награда „Ленард Бърнстейн“, учредена от Музикалния фестивал „Шлезвиг Холщайн“, предишни носители на която са световни звезди като Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др. Музикантът беше и част от журито на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, който наскоро завърши.

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. През 2018 и 2019 година пианистът представи свои оркестрации с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, „Гевандхаус“, Лайпциг и Дом на музиката в Москва.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия.

Сподели в: