Кои са носителите на „Икар“ 2019

По традиция в Международния ден на театъра 27 март Съюзът на артистите в България връчи наградите за сценични изкуства „Икар“. За първи път в историята на наградите Лили Иванова бе специален гост на церемонията, която беше открита с премиера на най-новата й песен „Главна роля“. Примата на българския поп бе удостоена със специална награда „Икар“ 2019.

Спектакълът „NeoДачници“ на Народния театър, „Животът е сън“ на театър „Зонг“ и Ива Тодорова грабнаха по две статуетки в престижните отличия. Актьорът Михаил Мутафов бе удостоен с „Икар“ за Чест и достойнство, а за изключителен принос към българския театър бе награден писателя и драматург Стефан Цанев.

Весела Бабинова беше отличена в категорията за поддържаща женска роля за участието си в „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ на Неда Соколовска в Малък градски театър „Зад канала“. Статуетката за мъжка поддържаща роля отиде при Йордан Ръсин за превъплъщението му в Глигор в „Нова библия“ на Иван Добчев по пиесата „Суматоха“ на Йордан Радичков в Театрална работилница „Сфумато“.

„Икар“ за авторска музика получи Павел Терзийски за „Дом за овце и сънища“ от Здрава Каменова под режисурата на Гергана Димитрова, което се играе в „Червената къща“. Статуетката за съвременен танц и пърформанс беше връчена на Ива Свещарова и Вили Прагер.

Вижте пълният списък на наградените с Икар тук http://uba.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80-2019/?fbclid=IwAR2Md3L1Wpv-ANjg0dNvR8Kokik-Wol6FfCo72UK6BbtutCBO5r1FqZ6LhM

Сподели в: