Кои са матриархалните общества днес?

Равноправието между мъжа и жената не е съвременен феномен. Ако погледнете векове назад в историята, ще откриете, че жените и тогава са били почитани и на тях са се подчинявали всички. Това не се дължи само на способността им да раждат деца, но и заради статута им на богини – както в гръцката митология, например. 

 

Но с течение на времето, обществата по целия свят започват да клонят към по-патриархална структура, която преобладава в съвремието. Въпреки това, все още има оцелели матриархални общества, където жените буквално са доминиращ фактор за управление по всички въпроси – социално-битови, политически, културни и икономически. 

 

Ето кои са днешните такива общности по света и как са се отклонили от наложеното патриархално мислене: 

 

Мосуо, Тибет

 

Племето Мосуо е последният оцелял матриархат в Китай. Към момента населението наброява около 40 000 души, практикуващи тибетския будизъм. Родословието се проследява само чрез жените от семейството. Това общество също е матрилинейно, което означава, че собствеността се предава по женска линия, а не по мъжка. Жените Мосуо не се женят и ако решат да имат партньор, двамата не живеят заедно, а майката играе основна роля в отглеждането на децата.

 

Брибри, Коста Рика

 

Местното племе в Коста Рика има приблизителен брой от 12 000-35 000 души. В това матриархално общество земята се предава от майката на нейните деца. Жените са на почит, като те са и единствените хора, които могат да приготвят свещената какаова напитка за своите религиозни ритуали. 

 

Умоджа, Кения

 

Жените от племето Умоджа в Кения са абсолютни властимащи, тъй като мъжете там просто са забранени. Те живеят в село – дом на жени, които са преживели сексуално или друг вид накърняване, свързано с пола. Името на това село означава „единство“ на суахили и е основано през 1990 г. Представителките на нежния пол си имат професии и закрила, а една от основните им роли е да показват на туристите своето място и да работят, за да обучават другите относно техните женски права.

 

Минангкабау, Индонезия

 

Хората Минангкабау са част от най-голямото оцеляло матриархално общество, обхващащо приблизително четири милиона души днес. Общото вярване в тази култура е, че майката е най-важният човек в обществото. Жените управляват всичко. Бракът при тях е осъществим, но партньорите трябва да имат отделни спални помещения.

 

Акани, Гани

 

Социалната организация на хората акани е изградена изцяло около матриархата и женските кланове. В рамките на матриклана се решават идентичността, наследството, богатството и дори политиката. И макар мъжете в това общество също да заемат високи постове, реалните управляващи са жените. 

 

Кхаси, Индия

 

Това матриархално общество се състои от над 1 милион души. Майките и свекървите са единствените хора, на които е разрешено да се грижат за деца, докато мъжете дори нямат право да посещават семейни събирания. Нещо повече, когато жените се женят в племето кхаси, тяхната фамилия продължава рода, не тази на съпрузите им.

 

Гаро, Индия

 

Гаро е друго индийско племе, което има подобни практики като на кхасите. Децата наследяват името и възпитанието от майката, а мъжете се преместват в домовете на съпругите си след брака. 

 

Наговиси, Нова Гвинея

 

Наговиси е едно от племената, населяващи голям тропически остров в Нова Гвинея. Производството на храна е фокусът на живота тук, а доминантни отново са жените. На съпрузите от племето са възложени задачи като разчистване на земята и други подобни. Всяка възрастна жена има право на земеделска храна в земята на своя прародител, като това право се предава на нейната дъщеря. Жените наговиси се гордеят с храната, която са произвели в своята си земя. Отказът да се яде храната, която жената е сервирала, е рискован акт, защото се счита за силно неуважителен и може да доведе до развод.

 

Туареги, Северна Африка

 

Официалната религия на туарегите е ислямът, но в действителност те живеят по свои правила. Мъжът туарег се жени само веднъж в живота си, а жените туареги, за разлика от другите мюсюлманки,  ходят с открити лица, а се забулват техните мъже.  Жените в това общество са независими и сексуално освободени, тъй като им е позволено до омъжването си да имат колкото желаят сексуални партньори, като единственото условие е да влизат в шатрите по тъмно и да си тръгват преди изгрев слънце. Много туарегски бракове завършват с развод и в тези случаи жената запазва цялото имущество. В тяхната ценностна система разводът не е нещо срамно. 

Сподели в: