Камерната програма на Музикалното „Варненско лято“ започва днес

Дуото Лиляна Кехайова и Кристина Милер ще открие камерната програма на „Варненско лято“ с творби на Мясковски, Рахманинов и Гюнтер Рафаел в Градската художествена галерия на морската ни столица. Своята българска премиера ще има Соната за виолончело и пиано №14 в си минор от Гюнтер Рафаел.

Лиляна Кехайова е четвърто поколение музикант. Тя живее и работи във Виена. Има изяви като солист в едни от най-престижните зали като Музикферайн във Виена, Атенеум в Букурещ, Палау де ла Музика в Барселона. Партнира си с музиканти като Милена Моллова, Жерар Косе, Владимир Менделсон, Марио Хосен. През 2018 г. младата виолончелистка откри фестивала „Софийски музикални седмици“, където след 50 години за пръв път у нас изпълни Първия концерт за виолончево и оркестър от Марин Големинов със Софийска филхармония под палката на Марк Кадин. Лиляна Кехайова е инициатор на редица прояви за млади инструменталисти у нас и във Виена.

Кристина Милер е родена в Москва. Започва да концертира в Европа, САЩ, Латинска Америка и Австралия още 12-годишна. Завършва музикалното си образование в Санкт Петербург и в Мюнхенската консерватория при прочутия пианист проф. Герхард Опиц. Има многобройни записи за Баварското радио, а през 2008 г. Naxos Label издава нейния първи диск съвместно с Николас Кьокерт. Високо оценен от критиката, той звучи многократно в ефира на Баварското радио и BBC.

Началото на концерта е в 19:00 часа.

Припомняме, че тазгодишното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ стартира вчера с изпълнението на Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров , с която фестивалът почете и 120-годишнината от рождението на композитора.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org

Сподели в: