Калин Врачански и Асен Блатечки излизат на една сцена

Обичаните от българската публика актьори Калин Врачански и Асен Блатечки излизат заедно на една сцена. Те ще бъдат гост-актьори в постановката „Емигранти“, която ще се играе днес от 19 ч. на сцената на драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

„Емигранти“ е история за двама гастербайтери, които са пълни противоположности – работник и интелектуалец, чиято единствена допирна точка е, че са чужденци в непозната държава. След премиерата тази вечер, спектакълът ще гостува на театралните сцени в Пазарджик, Пловдив, Казанлък и Бургас.

В пиесата си „Емигранти“ (1974) Славомир Мрожек представя проявата на безплодните опити за себереализация. Мрожек описва картина на съжителството на двама сънародници – интелектуалеца АА и обикновения работник ХХ . Действието се развива в навечерието на Нова година.

Героят на Асен Блатечки е типичният емигрант от преди 20 години, от тези емигранти в началото на демокрацията, които имаха възможност да бягат. Общ работник, избягъл от родното си място, за да спечели пари, и мечтае, когато се върне, да покани на празненство целия град, за да видят всички, че „стопанинът се е върнал от чужбина“. Героят на Калин Врачански е абсолютен антипод – върховния интелектуалец, вероятно напуснал родината си по идейни причини. Като че ли всичко разделя тези двама души. Единствено фактът, че са чужденци в страната, в която се намират, им предоставя малкото допирни точки в ограниченото и студено жизнено пространство. Историята е вълнуваща.

Режисьорът на постановката и актьор Асен Блтатечки казва : „Това е една пиеса, която нито осъжда, нито поощрява, нито поучава – тя просто наблюдава отстрани една такава съдба – на емигранта. Това всъщност е пиеса за топлотата, радостта, приятелството, възможността да прегърнеш някого и да му кажеш една топла дума.“

Сподели в: