Какво ще гледаме на Фестивала за нова драматургия

Между 12 и 16 май Фестивалът за нова драматургия, организиран от Гьоте-институт България, ни посочва връзката между театъра и литературата в специален подбор от пърформанс-четения, театрални инсталации и пърформативни игри. Събитията са с вход свободен.

Фестивал за нова драматургия // New Stages Southeast
12.05.–16.05.2021

Локации: Гьоте-институт България и театър „Възраждане“

Първото издание на Фестивала за нова драматургия, организиран от Гьоте-институт България, ще бъде открито на 12 май, със „Стари грижи“ от съвременната германска драматуржка Мария Милисавлйевич под режисурата на Крис Шарков. Два дни по-късно, на 14 май, отново на сцената на театър „Възраждане“ ще имаме възможност да гледаме „Аристократите“, режисирана от Гергана Димитрова и по текст на Заша Мариана Залцман, второто актуално име от германската театрална сцена, което ще бъде представено в рамките на фестивала.

Във фокуса на Фестивала за нова драматургия залягат литературата и театърът като важни компоненти от културния диалог в Югоизточна Европа. Фестивалът търси алтернативни пътища млади театрални сценаристи да споделят своите актуални теми и пиеси с утвърдени драматурзи и публика във времена, в които сферата на независимия театър среща затруднения. Един от пионерите в подкрепа на независимата театрална сцена у нас безспорно е платформата ПроТекст на Организация 36 маймуни, която вече десет години привлича млада публика към алтернативните съвременни театрални форми. Десетото, юбилейно издание на платформата, ще отбележим в рамките на фестивала. С този кръгъл юбилей ще празнува и зрителят, защото ПроТекст ще представи нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Селектираните български млади автори са: Мартина Новакова, Мирослав Христов и Пресиян Кузов. Техните текстове под формата на пърформанс-четения ще бъдат поставени на сцената на театър „Възраждане“, като разчупят още малко обичайните представи и очаквания за театър и ни предложат (още) един възможен образ на съвременната българска драматургия.

Задавайки си въпроса за това как театърът се опитва да противодейства негативните тенденции и да допринесе за устойчивото развитие на европейски ориентирано гражданско общество, програмата включва и две театрални инсталации по текстове на румънската авторка Сабина Балан и на Бюрхан Керим, резиденти на „Радар София“ и „Драма пакт“. Експерименталните арт инсталации са на дебютиращите режисьори Николай Йорданов и Кристина Беломорска и ще могат да бъдат видяни на 15 и 16 май в Гьоте-институт България. Освен с двете театрални инсталации, „Радар София“ и „Драма пакт“ ще се включат във фестивала и с експерименталния пърформанс „Разговор след представлението“ по авторския формат Block Game на холандския театрал Ян Рицема. Под формата на разговор след представление, което не се е състояло, участниците от „Драма пакт“ ще дискутират за театъра и за това как гледаме, разбираме и мислим за новата драматургия.

 

Сподели в: