Какво предстои на фестивала за документални филми „Master of Art“

След успешния старт на „Master of Art“, фестивалът ще предложи още изненади на любителите на документалните филми в кино „Люмиер Лидл”, НДК.

За първи път в рамките на фестивала на 10-и и 11-и април ще се проведе IMZ Академия. В рамките на два дни в киносалона на НАТФИЗ режисьорите Джон Бридкът, Бруно Монсенжон и Питър Маниура ще проведат серия от майторски класове, подходящи за млади и утвърдени професионалисти в областта на аудиовизуалната музика и танцовата продукция. Входът е свободен.

Тазгодишното издание на Master of Art ще проследи последните седмици на Едуард Хигинботъм като диригент на хора на Ню колидж – Оксфорд във филма „Хигинботъм, вдъхновяващи гласове”. На 13-и април от 12:30 ч. в кино „Люмиер Лидл” прожекцията ще покаже тайните на Хиги и предимствата на качественото музикално образование.

Една от най-наситените категории в тазгодишното издание на Master of Art „Съвременно изкуство и арт инсталации” ще Ви заведе отвъд рамките на красотата. Носителката на „Оскар” Сюзън Сарандън и арменският художник Тигран Цитогджиян ще разсъждават върху въпросите на времето и как модерното общество възприема враждуващите ценности красота и старост в „Американско огледало” на 13-и април от 19:15 ч. в Театър Азарян.

Истинско пиршество за сетивата предлага фестивалната категория „Изобразително изкуство и фотография”. Тази година ще може да се потопите в „Изкушението Павел Койчев” на 9-и април от 19:30 ч. в кино „Люмиер Лидл”, за да проследите един откровен и самоироничен разговор за себе си. С душата на дете и с енергията на тийнейджър, почти 80-годишният Койчин нахлува в реалността със своите утопии. От тях обикновено не остава и следа, освен в нашето съзнание.

В историята на съвременния свят остава и споменът за трагичния инцидент от 11-и септември 2001 г. Режисьорите Башя и Леонард Мишински ще Ви разходят в историята на строителството на „Наклонени кули” в САЩ. Главният строителен инженер на Световния търговски център е преследван от спомена за рухването на кулите. Семействата на загиналите след инцидента търсят отговори. За бляскавата кариера на един строителен инженер, помрачена завинаги от спомена за атентатите от 11-и септември 2001 г., разберете повече на 14-и април от 14:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

В основната извънконкурсна категория „Панорама” тази година Master of Art включва българския „Мокър от дъжд не се бои” на режисьора Николай Василев и автора Драгомир Драганов. Филмът разказва за пожара, изпепелил сградата на Софийския държавен цирк през 1983 г. и хипотезите около неговото възникване. Чуйте спомените на известни български циркови артисти за златното българско изкуство на 24-и април от 19:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Фестивалът Master of Art се организира от продуцентска компания „Спотлайт“ и фондация „Master of Art” в партньорство с НДК. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.
Билети за Master of Art можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цени от 6 и 8 лв.

Сподели в: