Италианският диригент Андреа Витело с концерт в София

След успешния концерт в Национална Опера Пловдив през февруари тази година, Андреа Витело, посланик на италианската музика в Европа и по света, пристига отново в България, този път за своя дебют с оркестъра на Софийска филхармония и именития пианист Андрей Гаврилов, победител в конкурса „Чайковски“ през 1974 година.

Под палката на маестро Витело, в четвъртък, 10 септември от 7 часа вечерта, ще бъде изпълнена богата музикална програма, която включва концерт за пиано и оркестър № 20 от Моцарт, който е сред най-красивите произведения в класическия репертоар и е едно от най-драматичните творения на композитора. Италианската част от програмата е посветена на два силно обичани автора, познати на широката публика със своите композиции за киното. Българската публика ще има рядката възможност да се наслади на Соната за Камерен оркестър от Нино Рота. А с желанието да се отдаде почит на Маестро Енио Мориконе, само няколко месеца след неговата кончина, ще бъде изпълнена Сюита с филмова музика, която включва най-красивите мелодии на композитора, написани за шедьоврите на уестърна на режисьора Серджо Леоне.

В програмата:

Енио Мориконе – Сюита с филмова музика

Нино Рота – Соната за камерен оркестър (1939)

Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 20 ре минор КV 466

Андреа Витело идва за първи път в България през 2018 като основател и артистичен директор на „European Union Conducting Competition“ (Конкурс за оркестрови диригенти на Европейския Съюз). Конкурсът е организиран от Classics Management Будапеща, съвместно с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София и Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ гр. Пазарджик, и е отворен за участие към всички диригенти без ограничения за възраст и националност, а освен материалната награда, победителите в конкурса получават възможност за изява с избрани оркестри от Германия, Италия, Франция, България и Унгария.

Маестро Витело печели международно признание благодарение на компактдиска „Octets“, осъществен съвместно с ансамбълa „Солисти дела Скала“ и издаден от Warner Classics. Проектът е приветстван с възторг от критиката и е отразен с коментар като: „внушително изпълнение“ (Корриере дела Сера), „най-високи стандарти на интонация“ и „удивително лирично и детайлно“ (Реми Франк, Pizzicato). Част от световните сцени, приветствали негови изяви са Карнеги Хол в Ню Йорк, Сеул Арт Център, Театро Петруцели в Бари, Зала Верди в Милано и много други.

Сподели в: