„Испанска афера” гостува на Théatro

Спектакълът „Испанска афера” на драматургa Жорди Галсеран се завръща на сцената на Théatro в София. Едно от най-успешните представления за последните две години в репертоара на Драматичен театър Ловеч ще бъде част от културния афиш на столицата на 3 декември, с начален час 19.30 ч.

Написана по действителен случай, „Испанска афера“ предава реалната история за гръмкия, ироничен и показателен за съвременното общество провал на млад политик от каталонското правителство. Комедия за едни и трилър за други, измамата в съвременния свят е превърната в увлекателен сценичен разказ от талантливия постановъчен екип на Ловешкия театър,  на чиято сцена Калин Врачански трансформира в комедия дори и най-нелепите обрати на човешката съдба. Заедно с него на сцената си партнират актоьорите Николета Малчева, Йоана Кирчева, Гьорги Трайков и Петър Стойчев, а режисьор на пиесата е Иван Савов.

„Самият Галсеран още преди започването на пиесата дава една бележка, че човек никога не знае кога може да се оплете, дори и най-трезвомислещият в един момент може да попадне в ръцете на някой доста изпечен мошеник и затова нашата комедия дори би могла да се нарече комедиен трилър“, разказва Калин Врачански пред БНР.

Известен в България с „Методът Грьонхолм“, испанският драматург Жорди Галсеран е носител на множество награди за театър и литература. В „Испанска афера“ влага фината ирония между корист и наивност с майсторски усет и ефектът е смях.

„Случайността е двигателят на реалния живот, на живота без смисъл. В нуждата си да му припишем някакъв, ние прибягваме до художествена измислица. Там нещата са разбираеми, имат въведение, завръзка, кулминация и развръзка. Лошите биват наказани, героите оцеляват. В реалния живот те блъсва кола, идиотите възтържествуват… Няма смисъл”, казва испанският драматург.

Сценографията и костюмите са дело на Мария Диманова, хореграфията – на Ана Митева, преводът – на Нева Мичева, а музиката е на големия театрален композитор Асен Аврамов.

Сподели в: