Инициативата „Голяма работа“ стартира обществен дебат за правата на труда

„Голяма работа“ е инициатива, която свързва артистки и представителки на обществено значими работни сектори. Проектът, подкрепен от Български фонд за жените, се съсредоточава върху проблемите на труда в рамките на феминизирани работни сектори, които често са ниско платени и стигматизирани като второстепенни. Някои от професиите, с които проектът ще се ангажира, са: почистващ персонал, болногледачки, шивачки, социални работнички, медицински сестри, детегледачки, домакини.

Повечето от гореизброените са класифицирани като „персонал, зает с услуги за населението“ и според Националния статистически институт са сред най-ниско платените класове на работа, със средно брутно заплащане от 2,89 лв. на час. Това са и професии, най-непропорционално заети от жени. Огромна част от тези служби влизат и в определението „професия на първа линия“. През последната година наблюдаваме и рязък отлив на жените от пазара на труда и преминаването им в пространствата на дома, където полагат грижовен труд без заплащане.

„По повод 1-ви май, Денят на труда, организирахме работилница, в рамките на която срещнахме пет артистки и пет работнички. По време на срещата участничките се запознаха и обмениха опит. Работничките разказаха много за техните професии, специфични предизвикателства и особености. Разказаха и за всички неща, които ги движат и удовлетворяват, за нещата, които правят тяхната работа Голяма Работа“ – споделят организаторите.

Вдъхновени от техния разкази артистките Вероника Белчева, Жана Миткова, Мариета Кабаджова, Милена Филипова, Ива Токмакчиева създадоха илюстрации, които всеки може да изтеглите и да използвате за собствена кампания, подарък, протестен плакат, да украсите дома си или друго.

Инициативата има за цел да започне широк обществен разговор за правата на труда и условията в който го извършваме. Изкуството има способността да ни направи по-съпричастни. На 1 май, Денят на труда произведенията създадени от нашите артистки ще бъдат качени на сайта на Български фонд за жените, от където ще могат да бъдат свалени.

Следващата стъпка в развитието на проекта е изложба, която ще се състои на 13-ти май в +Това, в София. В рамките на изложбата ще бъдат представени всички произведения на кампанията, както и информационни материали на тема трудови права.

Сподели в: