Избраха победителите на наградите БАФТА

Най-добрият актьор според Британската академия за филмови и телевизионни изкуства (БАФТА) е 37-годишният Рами Малек. Той получи награда за ролята на Фреди Меркюри във филма „Бохемска рапсодия“.

За най-добра актриса бе отличена Оливия Колман за ролята на кралица Анна във филма „Фаворитката“. По-рано, двамата актьори получиха и „Златен глобус“.

Рейчъл Вайс спечели наградата за най-добра поддържаща актриса – тя изигра ролята на Сара Чърчил във филма „Фаворитката“. Най-добрият поддържащ актьор е Махершала Али за ролята на джаз пианиста Дон Ширли в „Зелената книга“. За най-добър британски филм пък бе признат “Фаворитката” от гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

Драмата „Рома“ на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон получи наградата на БАФТА за най-добър филм, докато британската историческа комедийна драма „Фаворитката“ победи в седем от категориите, с което стана един от големите победители на церемонията.

„Роди се звезда“ на Брадли Купър получи отличието за оригинална музика, а политическата комедия „Вице“ взе наградата за най-добър монтаж.

Наградите БАФТА, които се присъждат от Британската академия за кино и телевизия, се считат за един от най-сериозните индикатори за това кои ще сa големите победители на „Оскар“-ите. Най-престижните отличия в света на киното ще бъдат връчени след две седмици.

Сподели в: