„Идеалният мъж“ ще се играе за 150-ти път на сцената на Народния театър

12 години на сцена и близо 120 000 души в търсене на „ИДЕАЛНИЯТ МЪЖ“ – така звучи накратко впечатляващата статистика на един от най-хитовите и дълголетни спектакли на Народния театър „Иван Вазов“.

На 10 февруари представлението по прочутата класика на Оскар Уайлд на френския режисьор Тиери Аркур ще се изиграе за 150-ти пореден път на Голямата сцена на театъра. Билетите за юбилейния спектакъл вече са почти разпродадени. И в това няма нищо чудно, защото актьорският състав е наистина впечатляващ – Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Стоян Алексиев, Иван Юруков, Биляна Петринска, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Жорета Николова, Милена Атанасова, Луиза Григорова и др. През годините в този спектакъл са играли още актьорите – Марта Кондова, Любомир Ковачев, Елена Атанасова…

12 години след премиерата на 18 май 2007 г. „ИДЕАЛНИЯТ МЪЖ“ продължава да се играе при пълни салони и е едно от най-бързо продаваните на каса и онлайн представления на Народния театър. Разкошните костюми и сценография на Елена Иванова носят номинация за наградата „Аскеер“ през 2008 г., а музиката е на всепризнатия маестро Румен Цонев. Хореографията е на Анна Пампулова. Автор на снимките от 2007 г. е Божидар Марков, а на тези от 2019 – Стефан Н. Щерев

И сюжетът накратко: всички в английското висше общество са убедени, че сър Робърт Чилтърн е образец за почтеност, идеалният съпруг и идеалният мъж. Но обстоятелствата изпречват на пътя му красивата мисис Чивли, която по най-очарователен начин иска от него да извърши доста неочарователни неща. Дали идеалният мъж ще може да плати високата цена за прегрешенията в миналото си? Дали строгата и праволинейна лейди Чилтърн ще може да продължи да го обича както преди? Дали приятелят му лорд Горинг ще успее за неутрализира кроежите на жената, която денем е гений, а вечер красавица?

Във великолепната си комедия „Идеалният мъж“ Оскар Уайлд заплита сложна интрига от изнудване, бляскаво настояще и тъмно минало, приятелство и любов, вярност и предателство, за да докаже, че истината рядко е чиста и никога проста. В „Идеалният мъж“ Оскар Уайлд говори за корупция, за уважение спрямо другия, което не бива да се смесва със сляпото желание да го подчиниш на своите желания, а също и за цената, която всички трябва да заплатим за действията си.

Сподели в: