Започва фестивалът „Срещи на младото европейско кино“

40 прожекции на игрални и късометражни филми от 8 държави, творчески дискусии с режисьори, практически ателиета по кино, анимация и фотография – това е кратката визитка на предстоящия фестивал „Срещи на младото европейско кино“. Той ще се проведе от 22 до 30 юни и ще бъде открит от носителя на специалната награда на журито от тазгодишното издание на Берлинале „Класната стая на г-н Бахман“. Гледайки този поглъщащ, чувствителен документален филм, зрителят е обзет от съзнанието, че ако всички деца бяха благословени с такива емоционално интелигентни, безкрайно търпеливи учители, конфликтите биха били смекчени чрез дискусия и заявлението на Джон Ленън „Imagine”, щеше да бъде нашата реалност.  Това е филм, който не може да остави нито една публика равнодушна, особено българската“– казва Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана колектив“, което заедно с „Кинематограф“ организира тазгодишното 7-мо издание на фестивала. Защо българската публика би имала специално отношение към този забележителен 217-минутен филм, ще разберем, ако го гледаме.

Акцент в селекцията са няколко шедьовъра на легендарната френска режисьорка Аньес Варда, един от пионерите на Френската нова вълна, които достигат до българската публика благодарение на Френския институт в България. Зрителите на фестивала ще видят част от първите филма на Варда – пълнометражните „Рибарското селище – La pointe courte” и „Клео от 5 до 7“, както и по-малко познати късометражни документални творби на авторката. “Ако отворим хората, ще намерим пейзажи. Ако ме бяха отворили мен, щяха да намерят плажове.“ Това са думи на Варда, достатъчни за да обрисуват нейната чувствителност и неповторим стил.

Мастер клас с Ралица Петрова, чийто пълнометражен дебютен филм “Безбог” печели голямата наградата на филмовия фестивал в Локарно през 2016, ще отвори вратата към новата платформа на програмата WOMED, чиято цел е да подкрепи жените в творческите индустрии- сценаристи, режисьори, кино и телевизионни продуценти, където все още равенството на половете е мираж , а достъпът до информация и финансиране за жените – силно затруднен, дори дискриминационен.

Именно на ролята и почерка на жените е посветена панорамата „Моето място в киното“- филми от жени и с ярки женски персонажи.

Както и в предишните издания, отново фокус ще бъде поставени и върху идеята за включването на киното като част от програмата в училище . Сдружение „Арте урбана “ вече шест години работи в тази посока. Убедени са, че за съвременните ученици то е точно толкова важно, колкото математиката и химията. Много ценен помощник е платформата CinEd, която предлага колекция от европейски филми на различни езици и педагогически материали към тях. През 2020-та въпреки пандемията, близо 700 ученици са гледали поне един европейски филми от платформата на CinEd или са участвали в практическо ателие. Над 200 учители пък са взели участие в обученията, които се проведоха онлайн и присъствено.

Фестивалът ще тече от 22 до 30 юни паралелно в кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт.

Сподели в: