Започва седмият Международен литературен фестивал

На 09 декември започва седмият Софийския международен литературен фестивал – най-мащабното издание до момента с над 100 участници.

В дните между 09 и 15 декември фестивалът ще е домакин на близо 50 събития, сред които срещите с български и чуждестранни автори, тематичният панел „Разговори за бъдещето“, дискусиите, изложбите, специалните събития: Тайно поетическо четене, Бързи литературни срещи и инициативата „СМЛФ представя“.

Международната програма на литературния форум ще бъде посветена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите автори ще бъдат от различни държави и континенти. Литературният фестивал ще започне с Международната конференция „Да пишеш на френски“, организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще се проведе на 09 и 10 декември до обяд в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 10 до 15 декември програмата на фестивала ще бъде основно на сцената на Мраморно фоайе в НДК. По същото време е и 47-ия Софийски международен панаир на книгата.

Две публични лекции ще поставят началото на тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал

Виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин ще открият официално фестивала и на 09 декември от 17:00 ч. до 19:00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Двете лекции ще бъдат посветени на теми, към които двамата имат задълбочен творчески интерес.

Махи Бинбин пише романа си „Звездите на Сиди Мумен“ за четиринадесет младежи на възраст между 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 г. се самовзривяват на различни места в града. Махи Бинбин прекарва доста време в този регион, за да разбере процеса на радикализация и как „някой създава човешки бомби за толкова кратко време“. Книгата е преведена на 15 езика. По нея е създаден и филм с името „Божиите коне“. „Тъй като спечелихме пари и известност на гърба на немотията, решихме да върнем дължимото на тези деца.“ – казва Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които днес приютяват над 1000 деца.

Анна Мои е носител на висшето френско отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература. Тя говори шест езика, но в България Анна Мои ще разкаже за избора да пишеш на френски, да разказваш именно на този език за травмата, глада, унижението и ужасите на войната. Самата тя нарича изборът да пишеш на език, различен от майчиния, трансгресия.

В следващите дни още осем автори ще допълнят и обогатят разбирането за френскоезичната литература. Срещата с тях ще бъде на Мраморно фоайе в НДК. Част от програмата са някои забележителни имената в литературата, писана на френски език, като алжирската поетеса и писателка Самира Негруш (10 декември | 19:00 ч.), виетнамската писателка, която днес живее в Канада – Ким Тхуи (11 декември | 18:00 ч.), писателят и режисьор от Белгия – Жан-Марк Тюрин (11 декември | 19:00 ч.), вторият белгийски автор в програмата – Армел Жоб (13 декември | 16:00 ч.), люксембургският поет Жан Портанте (13 декември | 18:00 ч.), французинът Франсоа-Анри Дезерабл (13 декември | 19:00 ч.), швейцарският автор, носител на „Гонкур“, Бернар Коман (14 декември | 19:00 ч.) и канадският писател Дени Терио (15 декември | 16:00 ч.). Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова (10 декември | 17:00 ч.)

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

За първа година ще се проведе панелът Разговори за бъдещето, който ще включва теми като киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията; видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

Сподели в: