Започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал

От 10 до 13 декември в осмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се включат над 60 участници от 9 държави.

Едно от най-значимите литературни събития в страната тази година ще се проведе изцяло онлайн. Макар да няма публика на живо, Литературният фестивал всъщност ще бъде сниман и излъчван в реално време в неговата Facebook страница, където всеки ще може да зададе своите въпроси към авторите.

Писателите, които участват в Международната програма, ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи, модератори и теоретици ще присъстват в специално създаденото студио, където ще се провежда събитието. Негов водещ ще бъде Надежда Московска.

Участията на чуждестранни гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод.
След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.

Въпреки трудностите, тазгодишното издание дава и много възможности: освен гласовете от различни точки на света, за първи път събитието няма да е единствено софийско, защото ще може да се гледа буквално отвсякъде. Всички основни и типични формати на фестивала са запазени.

Международната програма на фестивала няма да бъде посветена на специфичен географски или езиков фокус. Във всички събития тази година ще бъде вписана темата за бъдещето, за въобразяване на продължението, на нашето нататък.

Началото на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата „Гонкур“ за 2019 г. (10 декември | 16:00). „Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд“, казва президентът на академията Гонкур Бернар Пиво.

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама чуждестранни автори – от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а веднага след нея ще бъде участието на британския писател и есеист Салман Рушди (20:00 ч.). В следващите дни до 13 декември ни очакват срещи с квебекския писател Жил Жобидон (11 декември | 18:30 ч.), англоезичната писателка Капка Касабова (11 декември | 20:00 ч.), финландската авторка Селя Ахава (12 декември | 14:00 ч.), британския писател Крис Клийв (12 декември | 20:00 ч.) и двамата израелски автори Ешкол Нево (13 декември | 13:00 ч.) и Етгар Керет (13 декември | 18:00 ч.).

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. Част от тематичните Срещи с писатели ще бъдат авторите Надежда Радулова (10 декември | 17:00 ч.), Момчил Николов, Русана Бърдарска, Яница Радева (12 декември | 11:00 ч.), Николай Грозни, Ксения Банович, Светлозар Желев (12 декември | 15:30 ч.), Георги Господинов (12 декември | 18:30 ч.), Георги Тенев (12 декември | 21:30 ч.), Антония Апостолова, Зорница Гъркова, и Любов Кронева (13 декември | 11:30 ч.).

„Поезия и музика“ ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивал (13 декември | 20:00 ч.). Част от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза „Нищо няма да ти се случи“ на Светослав Тодоров, с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies). Ще чуем и поезията на Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова и Рене Карабаш, прочетена от своите автори.

Сподели в: