Започва международният фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе

На 15 март започват „Мартенските музикални дни”, чийто главен организатор е Община Русе. Според традицията фестивала ще открие домакинът – оркестъра на Русенската филхармония. В голямата зала на обновеното Доходно здание, считано за най-красивата стара сграда у нас, под ръководството на нашумелия диригент Йордан Камджалов, ще прозвучи една от прочутите симфонии на Густав Малер, известна с прекрасната си бавна част Адажио.

В рамките на две седмици са планирани над 40 събития и музикални проекти, разположени в широкия диапазон от старата и нова европейска класика. Броят на участниците е наистина впечатляващ, повече от 650 музиканти – певци, инструменталисти и диригенти от 17 страни на света.

Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на Панчо Владигеров. Ще бъде отбелязана и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов. Специално за събитието в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика „Crush”, за да представи музика от негови съмишленици,  ученици и последователи. Ще бъдат изнесени 15 световни и български премиери на музика от различни автори, като акцент ще има върху творчеството на Марин Големинов, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Симеон Пиронков, Драгомир Йосифов.

Ще гостуват и редица световни звезди: Михаел Баренбойм, Елена Башкирова, Пабло Фернандес, Жерар Косе, Лукаш Генюшас, Йоръм Сон, а също така квартетите „Signum”,  „Шуман“ и „Модиляни“, френското клавирно трио „Вандерер“, майсторите на италианската ренесансова музика от времето на Леонардо да Винчи от ансамбъл  „Росиньол”, известният на международната сцена ансамбъл за съвременна музика „Crush”, както и уникалният британски вокален ансамбъл „The Queen’s Six”.

През тази година Русенската държавна опера (основана през 1949 г.) ще отбележи своята 70-годишнина. По традиция на Мартенските дни ще има и оперна премиера – на Вердиевия шедьовър „Дон Карлос” с участието на световноизвестни наши и чужди артисти, сред които: Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Кирил Манолов, Марио Маланини. Българските участници са също от висока класа: Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Людмил Ангелов, Георги Василев, квартетите „Фрош” и „Куарто”, ансамбъл „Музика нова”.

Ще бъде отбелязана 120-годишнината на класика на българската музика Панчо Владигеров, предвиждат се изложби, премиери на книги за музиката, творчески срещи, а също така и майсторски класове за младите музиканти в рамките на Академията, носеща името на великия русенец, бащата на българския симфонизъм Саша Попов, по чиято идея неуморният градител на българската музикална култура Илия Темков (1923 – 2002) създаде този уникален и най-авторитетен наш форум на голямата музика.

Сподели в: