Режисьорът Йордан Славейков с нов театрален проект, вдъхновен по време на пандемията

„Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура” и извънредната сесия на програмата му „Творчески инициативи“.

„По време на пандемията спря и моят вътрешен свят на творец. Но разбрах, че мога да се възстановя, само ако работя. Свободни артисти се организирахме в групи, излъчени бяха преговарящи с Министерство на културата, с тяхна помощ държавата забеляза сектора. Бяха издействани субсидии за проекти, социални стипендии, а аз лично успях да напиша и пиесата си „Виктория“”, споделя Йордан Славейков.

Той разказва, че въпреки на онлайн театъра да му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията го е провокирала като творец да мисли по нов начин.

“ВИКТОРИЯ” – МУЗА НА ПАНДЕМИЯТА

Виктория е рожба на пандемията, неуспяла куклена актриса на 40 г. от малко провинциално градче. Тя се отказва от театъра, но се явява на театрална сцена, защото има какво да разкаже. И нейната лична история е шокираща в много аспекти. Тя няма за цел да шокира никого, но привидно е скандална, защото има намесени изневери, страсти, похот, насилие. Цялото действие в монодрамата е отчаян опит на една жена да се разбере с майка си.

КОНФЛИКТЪТ МАЙКА-ДЪЩЕРЯ

„Конфликтът майка-дъщеря много ме е занимавал. Аз съм на мама детето и съм виждал колко трудни са били отношенията на майка ми и сестра ми. Говорил съм с редица мои приятелки и колежи, огромен процент от тях са имали нелесни отношенията с майките си.” разказва режисьорът.

Според Йордан Славейков в основата на проблема е, когато дъщерята се чувства необичана и неподкрепена. Във „Виктория“ дъщерята и майката не могат да се разберат по един въпрос. На едно новогодишно парти дъщерята е изнасилена от гаджето си, за когото после се омъжва. Но майка й я пита сигурна ли е, че е имало насилие, и че женското “не” често е “да” за мъжете.

Пиесата разглежда проблема как може да се взриви един човешки живот и една човешка съдба, когато в критичен момент една майка не вземе страната на дъщеря си.

“Избрах темата за насилието, защото насилието над жени не спира. Не само в България, а навсякъде по света. Жената често е поставяна в позиции на зависимост по социално-родови, етнически, религиозни причини. Най-често мъжете упражняват насилие над жените. Избрах друга гледна точка в монодрамата си. Какво се случва, когато най-близкият човек на жената – майката, мислейки и вярвайки, че прави най-доброто за детето си, вреди. И в настояването си, че нейното добро е единственото добро, забравя да обича дъщеря си.”, коментира авторът на монодрамата „Виктория”.

КАКВО ПРЕДСТОИ

В момента заедно с видео режисьора и оператор Мирослав Веселинов предстои да направят компилация от готовите 8 видеа и проектът да бъде представена Национален фонд „Култура“, след което да бъде ъплоаднат за свободно гледане в youtube. Очаква се във всяка една от държавите да има гледания, това е добавената стойност на проекта .

Предстои Йордан Славейков да се свърже с преводачи, местни литературни агенти и директори на театри, на които да представи пиесата, за да бъде поставена на сцена във всяка една от държавите. В момента се осъществяват преводите на Виктория на македонски и руски езици.

Сподели в: