Житейският път като постоянна трансформация

На 1-ви и 6-ти октомври в Университетски театър на НБУ се представи премиерния танцов спектакъл по едноименната приказка на Оскар Уайлд „Звездното дете“.

Звездното дете – красиво момче, се влюбва в собствената си външност, става жестоко и наранява всички около себе си. Но както във всяка приказка, така и тук доброто побеждава – след редица премеждия момчето разбира грешката си и се променя. Представлението е хореографски дебют на Елена Ангелова. Музиката на Милен Апостолов се вплита по магичен начин в движенческата партитура, която допълва внушенията на приказката. Сценографията и костюми са на Никол Топалова и Микаела Петрова. Участват: Захари Нанков, Елена Ангелова и студенти от НБУ – Десислава Михайлова, Гергана Господинова, Диана Янкова, Александър Гочев, Габриела Ганчева, Димитър Спиридонов (глас).

Звездното дете“ е дебютния спектакъл като самостоятелен опит на хореографката Елена Ангелова, която участва също в представлението. Танцовият й опит е доста разнообразен. Изучавала е една година танцов театър в НАТФИЗ при Петя Стоилова. Преквалифицира се в „Театрознание“ със научна степен „доктор“.

След обучението си по танцов театър участва в много уъркшопи в чужбина, играе в представления и работи като хореограф в театрални спектакли на свои колеги.

Ето какво казва за избора си на тема, по която да работи хореографката Елена Ангелова:

Оскар Уайлд е мой любим драматург, писател и автор още откакто започнах да уча „Театрознание“. Изключително много ме впечатли неговата книга „Критикът като художник“, която е пълна със съчинения за изкуството, негови мисли, полемични разсъждения. Част от тези текстове са вплетени в спектакъла, в контекста на приказката на „Звездното дете“. Търсих мост между тази негова приказка и други негови съчинения и ми се стори, че през призмата на темата за красотата е много подходящо.“

В спектакъла има общи разсъждения за красивото, за съзерцанието. „Звездното дете“ се занимава с темата за красотата – вътрешна и външна, трансформацията, през която преминава това дете.

С популяризирането на този спектакъл не само в столицата, но и в други градове на страната екипът се надява да се повиши видимостта на танцовия театър като изкуство. Езикът на танца е доста достъпен и може да придобие голяма популярност и сред по-масова публика.

Спектакълът е подходящ не само за деца, но и за възрастни. Като поука, всеки би могъл да извлече сам за себе си понятията за красиво и грозно, за пътя, който извървяваме към нашето съзряване.

Фотография и трейлър: Галя Тодорова и Алекс Найденов

Продукция на Фондация „Арт Бюро” в партньорство с Университетски театър НБУ

Продължителност: 50 мин.

Десислава Томова

Сподели в: