Един от най-известните фотографи в света дарява свои фотографии на Националната галерия

Един от най-значимите фотографи на XXI век – американецът Роджър Балън дарява четири свои творби за колекцията на Националната галерия. „За мен е чест, че няколко мои фотографии ще бъдат част от колекцията на Националната галерия”, споделя артистът.

Балън дарява свои фотографии на музеи, които тепърва предстои да подсигурят присъствието на художествената фотография и да намерят повече и по-активно място за проекти, свързани с нея в изложбените си пространства. Негови фотографии има и в колекциите на МОМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и много други музеи и галерии от цял свят.

Артистът обръща изключително внимание на младите хора, които са най-доверената му публика в цял свят и вярва, че силата на изкуството минава отвъд социалната среда и образование. Фотографиите му и кампанията „Кой е Роджър Балън?” успяха да привлекат вниманието и на млади хора, които досега не са посещавали галерийно пространство нито веднъж.

Една от най-успешните изложби за Националната галерия / Квадрат 500 – „Архетипи” представи фотографии от седемте серии на Роджър Балън, проследявайки творческото му развитие за последните почти 40 години. Архетипите на разруха, отчуждение, абсурд, участ, отстъпление, двусмислие и подсъзнание бяха визуално пресъздадени чрез характерния за Балън стил, в който фикцията и документалността се смесват, за да изградят посланията на подсъзнанието.

Бях дълбоко впечатлен от ентусиазма и подкрепата, която получих от всички, с които работих по изложбата, както и от публиката”, споделя артистът, за когото отзвукът от изложбата му в България е показател, че фотографията има потенциал да намери по-сериозно място в музеи и галерии, както и да допринесе за развитието на повече аудитория за културните събития у нас.

Сподели в: