Един необикновен спектакъл се завръща в София

По неофициални данни броят на глухите хора в България е около 120 хиляди души. Замисляли ли сте се някога как се живее в свят без всичко онова, което приемаме за даденост? Да чуваме смеха например? Музиката? Звука на улицата? Любимия човек…

На 1-ви февруари на сцената на Младежкия театър “Николай Бинев” ще се срещнат точно тези два свята – този, който познаваме ние, и света на тишината. Моменти от живота на две същества, различни едно от друго, всяко потънало в своята изолирана малка вселена, ще прераснат в серия забавни епизоди в анимационен стил, в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат. “Отвъд стената” – това щуро, смешно-тъжно пътешествие с режисьор Мила Коларова ще ви отведе до истината, че стената е просто илюзия, наш личен градеж от страхове. Градеж, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно.

Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който пандемията осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот. „В представлението „стената“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен“, споделя режисьорът.

Спектакълът е дело на Фондация “Арт Бюро”, която фокусира дейността си върху артистичните проекти със социална насоченост, в партньорство със Съюза на глухите и ОКИ „Дом на културата Красно село”. Реализиран с подкрепата на Министерство на културата и Столична програма “Култура”.

Сподели в: