„Европейски музикален фестивал“ продължава с оперната постановка „Любовен еликсир”

Оперният спектакъл  „Любовен еликсир” по музика на Гаетано Доницети е едно от събитията, с които тази година се отбелязват 100 години от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. На 25 юни, петък от 19.00 часа и на 26 юни, събота от 16.00 часа на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” ще се състоят двете премиерни представления с участието на студенти и докторанти от вокалния факултет, както и на Академичния симфоничен оркестър с диригент проф. Ивайло Кринчев. Спектакълът на 25 юни влиза в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021.

Постановката е съвместна продукция на Академията и Държавна опера – Стара Загора. Режисьор на представлението е Огнян Драганов, а декорите и костюмите, които са дело на именитите български художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, са предоставени от Националната опера на Тимишоара, Румъния. Солисти в главните роли на двата спектакъла са младите оперни надежди от вокалния факултет на академията Мария Славова и Ма Байсюе (в ролята на Адина), Божидар Иванов, Сонг Це, Стоян Буюклиев (Неморино), Анастасия Алтухова, Василики Параскева (Джанета), Денис Бояджиев, Джан Юен (Белкоре), Боян Савов, Живко Добрев (Дулкамара). Асистент-диригент и хормайстор е Виктор Крумов, асистент режисьор Денис Бояджиев. Участва също и хора на Държавна опера – Стара Загора.

Преди спектакъла на 25 юни в Музикалния театър ще бъде валидирана юбилейната марка “100 години НМА” от Главния изпълнителен директор на Български пощи, г-н Деян Дънешки, и проф. д-р Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на СО и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

„Публиката в София, която ще подкрепи с присъствието си младите изпълнители, ще види един емоционален и енергичен спектакъл, решен със съвременни изразни средства, динамичен декор и красиви костюми“, споделя режисьорът Огнян Драганов по повод постановката.

„Основната трудност за студентите е да обхванат мащаба и всички детайли, както на собствената партия, така и на партиите на колегите си, за да може да се получи един органичен спектакъл. На сцената не трябва да има преподавател и студент, а екип, който върви в една посока. Удовлетворението от тази работа идва след много репетиции, но енергията, която носят младите таланти си струва усилията. Тази енергия ще усетят и зрителите, които ще видят тази постановка на операта ,,Любовен еликсир“ за първи път на българска сцена.”, коментира диригентът Ивайло Кринчев.

Сподели в: