„Европейски музикален фестивал“ представя “Фламенко трибют на Пат Матини”

“Европейски музикален фестивал” в София вече има репутацията на мултижанрово събитие, което включва не само класическа музика в своите програми. Този април 23-тото издание на форума ще представи уникалния спектакъл “Фламенко трибют на Пат Матини”, в основата на който стои един от най-забележителните млади фламенко китаристи – Сантяго Лара. Испанската преса сравнява  Лара с  „тореадор, изправен пред бикове на арената“. Ученик на известния Маноло Санлукар, той търси нови територии за фламенкото, съчетавайки огнената страст на този жанр с импровизационната енергия на джаза. Вдъхновен от музиката на великия китарист Пат Матини, Сантяго Лара създава свои оригинални аранжименти на пиеси от живата легенда на джаза. Лара избра известни теми като „Minuano“, „James“ и др., които звучат по освежаващо нов начин в  неговата фламенко трактовка. Още преди реализацията на албума, когато Лара се среща със своя идол, за да сподели с него намеренията си,  Матини се въодушевява от идеята. А когато чува готовите записи, той е възхитен от  “великолепните интерпретации” на Сантяго Лара.

Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини”, издаден от звукозаписния гигант Warner Music, печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и емблематичният Джаз клуб в Мадрид Bogui jazz & Clamores. На 26 април от 21:00 ч. столичната публика ще може да го види на сцената на София Лайв Клуб в изпълнение на Сантяго Лара (китара), Мигел Лопес (пиано), Игнасио Синтадо, (бас) и Педро Наваро (перкусии). Забележителната танцьорка Мерседес Руиз, всепризната като еталон в света на фламенкото, също е част от спектакъла със своите изящни и пълни със страст движения. Руиз излиза на сцената едва на 7-годишна възраст, а от 2002 г. започва своята самостоятелна кариера, печелейки престижни награди, както и възхищението и възторга на публиката навсякъде по света.

Двадесет и третото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община. Билети за събитието са в продажба онлайн на www.ticketsbg.com и на място 1 час преди началото на концерта.

Сподели в: