Държавният културен институт и БНР с виртуален поздрав към българите по света

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е ключов епизод в еманципирането на българската дипломация от края на XIX в. По повод официалния празник Деня на съединението на България, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Българското национално радио отправят виртуален поздрав към всички българи и приятели на България по света.

В специално реализираното видео са използвани произведения от репертоара на Оркестъра за народна музика на БНР, който вече 70 години съхранява богатите фолклорни традиции, с които България е известна по света, и в същото време разширява музикалните хоризонти със средствата на модерната интерпретация. Видеото включва и обръщение към българите зад граница и техните приятели от генералния директор на БНР – Милен Митев. Държавният културен институт съдейства за разпространяването на виртуалния поздрав сред сънародниците ни чрез задграничните ни представителства.

Инициативата е част от партньорското сътрудничество между двете институции, подписано на 12 юли 2022 г. между директора на ДКИ Снежана Йовева-Димитрова и генералнилния директор на БНР Милен Митев с цел подготовка, реализация и популяризиране на национално и международно значими културни, социални и образователни инициативи.

Видео-поздравът може да бъде гледан в каналите на:

Държавен културен институт: https://www.youtube.com/watch?v=oS3ad1w1B9I

БНР: БНР и Държавният културен институт с поздрав към българите по света за 6 септември – YouTube

Сподели в: