ДНК представя премиерния спектакъл WO MAN

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще представи премиерата на спектакъла Wo Man. Проектът е съвместна продукция на Марион Дърова, Министерство на културата – Национален фонд „Култура” и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Концепцията е на Марион Дърова, която е и участник в спектакъла, заедно с Мартина Апостолова. Звуковата среда е на Александър Евтимов, мултимедия – Стефани Райчева.

Спектакълът се състои от две части: чрез образи в едната и движение в другата, Марион Дърова и Мартина Апостолова анализират и разколебават понятията, в които мислим за мъжкото и женското в социален план. Как мислим себе си и останалите и как бихме могли да се мислим е въпрос, който според авторката определя начина, по който живеем. Повлияна от теориите за пола, Марион Дърова превръща мисловни абстракции в движение:

„Разходка по ръба на изборите
в движения на себеизобретяването
медитация върху дефинициите
на множественото Едно.“

Марион Дърова завършва „Философия“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, няколко години след това изучава „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 2015 г. завършва едногодишната обучителна програма по съвременен танц на Derida Dance Center – Dance Port Derida. През 2016 г. прави хореографския си дебют с „Мейнстрийм“. Спектакълът й „Травма“ участва в българския шоукейс на европейския фестивал “Aerowaves”, “Corpus meum” и „Hating machine” във фестивалите „Антистатик“ и „АCT Festival”.

Сподели в: