ДНК представя „Зловещата долина”

Програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс продължава и през юли, като в два последователни дни – 4 и 5 – ще бъде представен спектакълът „Зловещата долина”.

В тази копродукция между известната новаторска театрална компания „Римини Протокол“ и един от водещите театри в Германия – „Мюнхнер Камершпиле“, човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот. Приел изцяло физическите характеристики и гласа на писателя Томас Мелле, той представя моноспектакъл, който въвежда зрителите в „зловещата долина“. Това понятие е въведено от японски професор по роботика в началото на 1970-те години. То обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека. Те изглеждат почти като хора, но това разтваря една особена и изпълнена с несигурност зона на преживяване.

„Зловещата долина“ задава въпроси като какво се случва, когато копието заеме мястото на оригинала? Той опознава ли се по-добре посредством своя двойник? Спектакълът начертава нови посоки в развитието на съвременния театър и е хит на международните сцени.

Концепцията, текстът и режисура са дело на Щефан Кеги, а тялото и гласът са на Томас Мелле.

„Зловещата долина” е на английски език със симултанен превод на български. Спектакълът не е подходящ за лица под 18 години.

Сподели в: