Диана Добрева поставя „Балконът на Вазов“ в Народния театър

Режисьорът от Народния театър Диана Добрева, носител на наградите „Аскеер“ 2017 и и 2019 и „Икар“ 2021 за режисура, започва репетиции на мащабен проект, посветен на патрона на театъра Иван Вазов.

Текстът на пиесата е на писателя и драматург Александър Секулов, лауреат на „Аскеер“ 2016 и 2019 за съвременна драматургия. Диана Добрева е един от най-успешните режисьори в Народния театър, чиито подпис стои под хитовите спектакли „Бащата“, „Синът“ и „Калигула“.

Репетициите за „Балконът на Вазов“ започват днес, а в екипа са 27 от най-именитите актьори от трупата на Народния театър: Юлиан ВЕРГОВ, Владимир ПЕНЕВ, Валентин ГАНЕВ, Валери ЙОРДАНОВ, Иван ЮРУКОВ, Дарин АНГЕЛОВ, Деян АНГЕЛОВ, Зафир РАДЖАБ, Любомир ПЕТКАШЕВ, Стоян ПЕПЕЛАНОВ, Стефан КЪШЕВ, Димитър НИКОЛОВ, Васил ДРАГАНОВ, Стелиан РАДЕВ, Пламен ДИМОВ, Константин ЕЛЕНКОВ, Благовест БЛАГОЕВ, Явор ВЪЛКАНОВ, Жорета НИКОЛОВА, Ева ТЕПАВИЧАРОВА, Василена ВИНЧЕНЦО, Биляна ПЕТРИНСКА, Александра ВАСИЛЕВА, Параскева ДЖУКЕЛОВА, Милена АТАНАСОВА, Албена СТАВРЕВА и Ирина МИТЕВА.

Премиерата е предвидена за 6, 7 и 8 октомври 2021 г. на Голяма сцена, а спектакълът се посвещава на 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература.
Действието в „БАЛКОНЪТ НА ВАЗОВ“ се развива в последните дни на Междусъюзническата война през 1913 година.

„Този исторически период почти не присъства в българското изкуство. В определен момент границите на България сякаш не съществуват, държавата е сама срещу армиите на бившите съюзници от Балканската война. Националният идеал, очертан от Сан Стефанския договор, е зачеркнат от Букурещкия договор. Всеки българин трябва да намери изход от краха на мечтата за целокупно отечество, да осъзнае новите очертания на родината си, да се прости с отнетите земи. В пустинята на националната катастрофа думите на Вазов спасяват, окуражават, повдигат духа, осмислят историческото битие, дават надежда, вдъхват смелост. А само след шест години, след подписването на Ньойския договор, народът ще се изправи мълчалив под балкона на своя народен поет, за да потърси опора в единствения, който никога не го е предал и винаги го обича такъв, какъвто е“, споделя режисьорът на спектакъла Диана Добрева.

В постановъчния екип са още сценографа Мира Каланова /Аскеер 2019 за сценография/, композитора Петя Диманова /“Аскеер“ 2002 за театрална музика/ и писателя Александър Секулов /“Аскеер“ 2016 и 2019/ за съвременна драматургия.

Консултант на спектакъла ще бъде Иван Илчев, професор по история от СУ„ Св. Климент Охридски“, член-кореспондент на БАН. Драматург е Светлана Панчева, а асистент-режисьор – Олга Недялкова.

Снимки: Божидар Марков

Сподели в: