Ден на българското кино в пет софийски киносалона

В чест на Деня на българското кино, който отбелязваме на 13 януари, пет софийски киносалона ще прожектират нови български филми. Това са кино „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8 и Евросинема.

Денят на българското кино се чества от 2005 г. по инициатива на Националния филмов център. На 13 януари преди 15 години се случва първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, с който българската филмова общност чества своя професионален празник.

От Националния филмов център отчитат 2019 г. като успешна и значима за българското кино. Причината за това е увеличеното финансиране за производство на български филми от 1,5 млн. лв. Освен това много филми, финансирани от Националния филмов център, бяха селектирани в конкурсите на водещи европейски фестивали като Сан Себастиан, Лондон, Варшава, Карлови Вари, Солун, Котбус, Гьотеборг, Сараево, Стокхолм и други.

Изключително постижение е, че филмът „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели голямата награда „Кристален глобус“ на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Успешно са реализирани и двата национални фестивала – „Златна роза“ във Варна, който представя българското игрално кино и „Златен ритон“ в Пловдив, който представя българското документално и анимационно кино.

Сподели в: