Два нови български филма със световна премиера на „София филм фест“

Българските филми „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев ще се състезават за голямата награда на международния филмов фестивал „София филм фест“, който ще се проведе от 7 до 17 март.

Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов „Снимка с Юки“ проследява имигрантския живот на българин и японка (в ролите Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сигуно) в Канада, които след многократни опити да имат дете избират да се подложат на инвитро процедури в България, където трагичен инцидент е на път да преобърне живота им изцяло. Филмът е създаден по разказа със същото заглавие от многократно наградения сборник на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“ от 2011 г., адаптиран за екрана от режисьора заедно с Димитър Стоянович.

Независимият проект на Драгомир Шолев „Прасето“ разказва обръща внимание на все по-сериозния проблем за агресията сред младите в училище и разказва историята на един тринайсетгодишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Филмът е представян на Sofia Meetings още преди 4 години, след което печели наградата за млад продуцент на Yapimlab в Турция, участва на Torino Film Lab и взима наградата за най-добър проект за филм на форума So Independent.

В рамките на фестивала публиката ще види повече от 150 пълнометражни игрални и документални ленти, както и над 20 късометражки. Сред най-важните филми в програмата са носителите на „Златна палма“ и „Златен лъв“ – „Джебчии” на Хироказду Корееда и „Рома“ на Алфонсо Куарон с 10 номинации за „Оскар“ и други. Кирил Маричков ще получи Наградата на София за приноса си към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988).

Сподели в: