Гьоте-институт с юбилейна програма в Пловдив

2019 г. е голяма година за Пловдив като Европейска столица на културата, но е особено важна и за Германия и немската култура, защото се навършват 100 години от основаването на най-значимата немска школа – Баухаус. Нейните влияния и основни принципи можем да открием и до днес в съвременната архитектура, дизайн и преподаването по изкуства.

В края на февруари Гьоте-институт стартира юбилейна програма, която цели да запознае публиката с историята и основните идеи на Баухаус, но и да изследва неговото влияние в България. След поредица от прожекции във Варна, пътуващата програма продължава в Пловдив.

Гьоте-институт ще представи документални и експериментални филми от сферите архитектура, танц, театър, сценография и медийно изкуство. Прожекциите ще бъдат в Lucky Дом на киното и клуб Fargo.

Програмата ще продължи на 9 март в Lucky Дом на киното с лекция на Теодор Караколев и Васил Макаринов от фондация „Български архитектурен модернизъм“ за влиянието на Баухаус в Пловдив. В нея ще бъдат представени най-значимите архитекти, дали модернисткия облик на Пловдив. Като продължение на лекцията, на следващия ден, 10.03., двамата изкуствоведи ще предложат тематичен тур и обиколка на значими сгради и градски пространства, повлияни от естетиката на Баухаус. Турът ще покрие и добре познатия Баухаус-маршрут от Алтернативната карта на Пловдив.

На 11 март в artnewscafe програмата в Пловдив ще завърши с тематична Беседка за града, организирана от фондация „Отворени изкуства“ и фондация „Български архитектурен модернизъм“. Основна тема на дискусията ще бъде архитектурното наследство на модернизма в Пловдив, в какво състояние е то и как се опазва.

След дискусията в artnewscafe публиката ще може да види последната селекция с експериментални филми (с акцент върху медийно изкуство), както и да разгледа специалната колекция от книги, посветени на Баухаус, която беше предоставена за показване в България от Франкфуртския панаир и на книгата.

Сподели в: