Горешляци 2021 – празниците на Банкя започват

В Банкя – градът на водите, предстоят няколко изключително атрактивни дни на празниците на града Горешляци. 15, 16 и 17 юли са най-топлите дни в годината, в които се счита, че минералната вода е най-лековита. Храмовият празник на църквата „Свети Кирик и Юлита” е на 15 юли и тогава ще бъде отслужена Архиерейска Божествена Света Литургия в храма.

Акцент в тазгодишните Горешляци ще бъде тридневната „Алея на книгата в Банкя”. С това празникът ще носи една по-голяма одухотвореност и възможност за среща по-отблизо с добрата литература.

В този контекст, но с музикален привкус, ще бъде представянето на книга на Данчо Стълбицата и DJ ARGO MC, а по-късно в парк „Ротонда” те ще са основен фактор на Ретро парти под звездите на Банкя. Преди него ще се изяви с песенно-артистичното си присъствие Ралица Бежан с проекта „Незабравимите”, а на следващия ден 16 юли местни фолклорни състави ще разиграят сърцата на гостите и жителите на Банкя. Ако сте ценители на красивото, можете да се включите в арт работилница по икебана в клуб „Дълголетие”, където ще има изложба на произведения на това японско изкуство.

На 17 юли можете да видите Ретро свят на колела в парк „Кестените” – 12 авто ретро парад. Незабравими ще са Горешляците същата вечер с изпълненията на джаз формация „София” и квартет „Емоция”. Ще очарова публиката талантливата Валериа Войкова, а Еделина Кънева и дует „Ритон” – жители на град Банкя, ще украсят с присъствието си вечерта, която ще завърши с огнено шоу на ТС „Смехурко” от Банкя.

И понеже след трите дни на Горешляци идва неделята, организаторите район „Банкя” приобщават и този ден към дните с празнична програма. Тогава ще се състои 12-ият пленер на художниците, организиран съвместно с галерия „Тандра”. Който желае, може да рисува и с маестро Иван Яхнаджиев в парк „Кестените”.

Традиционната вече Алея на занаятите ще радва на пешеходната зона всички хора, жадни за красотата на народните занаяти. Неделната вечер в парк „Ротонда” ще е посветена на най-малките, които могат да се забавляват с „Весели небивалици” на театър „Пан”, да гледат премиерата на детския мюзикъл„Смелите патенца” и накрая да се насладят на детската шоу програма с участието на Деница-Ивана Камбурова, Център за изкуство „Зорница” и Школа за изкуства „Есенс”.

Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2021 г.

Сподели в: