Георги Ямалиев с арт инсталация в Гьоте-институт България

В разгара на летния сезон, Гьоте-институт България ще провокира част от своите  посетители с изложба, която дава много поводи за (не чак толкова) футуристичен  размисъл.

Проектът Status DEAD на Георги Ямалиев разглежда връзката между виртуалното и  физическото измерение на смъртта и задава много актуални въпроси: Съществува  ли виртуална смърт или това е нова форма на безсмъртие? Какво остава след нас – гигабайти информация, свърхдълъг и реалистичен некролог, оживели сенки на  нашите мисли и чувства? Какво се случва с нашия профил/аватар, след като се  пренесе(м) в небитието? Скоро ли е ще настъпи моментът, когато той ще продължи  да броди подобно на цифров призрак и след физическото изчезване на своя  създател?

Заповядайте в галерийното пространство на института между 12 юли и 31 август, за  да намерите отговорите на поне част от тези въпроси – за себе си.

Значимостта на Status DEAD може да се отнесе и към настоящата ситуация на  пандемия и военни действия, при която възприемането на смъртта е доста осезаемо.  Ежедневно сме обкръжени от новини за нови смъртни случаи. Обществото е много  чувствително към случващото се, а хората все по-често търсят опора и успокоение в  интернет и социалните мрежи, защото там могат да избягат от стреса и ужаса или да  споделят своите тревоги и страхове. Много от починалите все още имат  съществуващи профили с информацията за тях, снимки, емоции и споделени  моменти в мрежата, т.е. още съществуват, макар и виртуално.

Арт инсталацията е замислена като симбиоза между съвременните технологии и  традиционните обичаи, свързани с различни погребални практики за почитане на  мъртвите по нашите земи, целта на която е създаване на сакрално място, мемориално  възпоминателно пространство, в което зрителите ще имат възможността да отдадат  почит на хора, които вече не са сред живите, чрез изразните средства на изкуството.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Сподели в: