„Геймлофт София“: Мобилните игри и новата ера в забавлението

Това е най-личното устройства за човека създавано някога“, с тези думи покойният вече Стив Джобс описва първият iPhone. Смартфоните вече са неизменна част от нашето ежедневие и буквално са продължение на тялото ни. Затова не е изненада, че те са и един от новите източници на забавление. Видео и музикален стрийминг, YouTube клипчета, аудиокниги, новини, социални мрежи.

Навсякъде и от всеки

Както и игри, всъщност най-вече тях. Те са популярни, достъпни и може би една от най-интересните форми за разпускане. Най-важните разлики спрямо сериозните им събратя за конзоли и PC са две. Първата е, че можете да се забавлявате с тях навсякъде. Втората е, че те могат да превърнат в геймър всеки човек. Дори без самия той или тя да се идентифицира като такъв. На това мнение е Танко Шокеров, студио мениджър на „Геймлофт София“ – българското звено на един от най-големите разработчици на мобилни игри в света.

Примерите са навсякъде около нас. Вече можете да видите възрастни хора да играят на смартфоните си в метрото. Или деца, които се съревновават помежду си онлайн пред кафенето на училището. Най-малкото всеки един от нас е отварял Angry Birds или Candy Crush Saga в тоалетната.

Но ако не вярвате на подобни примери, тогава може да се обърнем към статистиката. Гейм заглавията за смартфони съставляват 33% от свалените приложения към средата на 2019 г. Потребителите се оказва, че отделят поне 10% от времето си при работа с умните телефони за игри. Това показват данните на изследователската фирма App Annie. Мобилните игри, вече доминират гейминг индустрията, като приходи и съставляват почти половината постъпления, които сектора генерира годишно.

Причината за успеха

Но все пак как те успяват да постигнат този успех и да превърнат дори неподозираните потребители в заклети геймъри? Те притежават идеалните качества за един продукт – лесни и достъпни за ползване са и могат да се играят навсякъде и по всяко време. Освен това има заглавия за всеки вкус и вид потребител.

Първо са едни от най-популярните поредици на Angry Birds, Candy Crush Saga или Subway Surfers, които можете да отворите за десет минути и не се налага да отделяте часове в разучаване на механиките. Те са прости, интуитивни и направени така, че да допаднат на почти всеки. Заради тях много от заклетите фенове на видеоигрите не признават заглавията за смартфони като истински форми на забавление.

Това се променя, тъй като хардуера в умните телефони вече настига и дори надминава този на някои от настоящото поколение конзоли. Което прави възможно интегрирането на все по-сложни и графично красиви игри. Благодарение на тези развития, гейм сензацията Fortnite може да се играе и на смартфон в момента. Така вече мобилните игри могат да задоволят вкуса и на по-сериозните геймъри.

Залагането на пълния спектър от жанрове и видове заглавия е сред основите на успеха на „Геймлофт“. Компанията има почти всякакви игри в своето портфолио – от неангажиращи аркади, през сериозни стратегии и екшъни. Българското студио например „Геймлофт София“ е фокусирано повече към разработването на заглавия с по-задълбочен геймплей и изисква по-висока ангажираност от страна на потребителите. Сред някои от успешните примери са War Planet Online и March of Empires.

Развитието на мобилните игри и потенциалното им бъдещо трансформиране в онлайн стрийминг услуги, подобни на Netflix ще доведат до нова ера в начина по който се забавляваме, допълни Танко Шокеров от „Геймлофт София“.

Сподели в: