„Геймлофт България“: Видеоигрите срещу филмите в условията на пандемия

Ограничаването на социалните контакти и стоенето вкъщи се оказа доста плодотворно за всякакви дигитални развлекателни услуги. Като цяло, интернет трафикът в Европа се е увеличил с между 20% и 30% през втората половина на март, когато влизат в сила по-крутите мерки в повечето държави.

Основна заслуга за повишената онлайн активност имат видео и гейм услугите. Стрийминг платформите за филми и сериали, като Netflix, HBO GO и Amazon Prime отчитат големи ръстове по трафик, Disney в същия момент се готвят да навлязат ударно в Европа. Още по-силен е интересът към игрите. Може би най-добрият пример е онлайн платформата Steam, която достигна рекордна посещаемост от 22.7 млн. едновременни играча на 22 март.
Има няколко особености, които различават двете развлекателни индустрии. Първата е, че Холивуд по традиция разчита много на прожекциите в кината и едва през последните няколко години премина по-ударно към дигитално разпространение. Като се има предвид, че салоните са затворени, това означава голям удар за филмовия сектор. Премиери на последните ленти са отложени до второ нареждане.

Втората ключова разлика между филмите и игрите е в самия креативен процес. Тя е, че последните могат да се правят до голяма степен дистанционно. Това се дължи на факта, че гейм разработването е много по-близо до това на софтуерните продукти. Съответно повечето неща се правят в дигитална среда, което позволява много лесно работния процес да се адаптира към дистанционен в случай на нужда.

Да затвориш офиса

Още преди да се обяви официално извънредното положение в страната един от най-големите гейм разработчици в страната „Геймлофт България“ трескаво се подготвя да затвори офиса си в ЦУМ, заради коронавируса. Работата обаче не се планира да се спре, докато трае тежката здравна ситуация. Служителите продължават да действат по проектите си, само че от домашна обстановка. Задачата не е лесна, защото става дума за над 200 души, всеки от които има различни нужди от гледна точка на техника и връзка. Към тях добавяме и различни процедурни и софтуерни изисквания, с които всяка една голяма технологична група разполага.
В рамките на 13 март по-голямата част от офиса на „Геймлофт България“ вече работи дистанционно. Същия ден е обявено извънредното положение в страната. Процесът по изнасяне на всички служители е приключен на следващия понеделник на 16 март. Подобна е ситуацията и с други гейм разработчици в България, както и с много от технологичните компании. Най-големите поддържат само най-необходимия административен персонал да е на място. Същото се случва и с гейм студиата и в други точки на света, засегнати от новия COVID-19 вирус.
В Холивуд това трудно може да се случи. Снимките изискват физическо присъствие на площадките, а екипите варират от десетки до дори стотици души с най-разнообразни роли и специалности. Ако готовите филми в момента не могат да бъдат излъчени в киносалоните и ще трябва да бъдат пуснати или със закъснение, или онлайн, то може да се навреди и на тези, които тепърва се снимат.

С други думи, Холивуд ще претърпи доста сериозни щети от цялата ситуация, докато гейм индустрията ще излезе с минимални такива. Дори може да излезе с повишени продажби предвид изолацията на голяма част от населението в Северна Америка и Европа.

Игрите като филмова продукция

Видеоигрите отдавна не се разработват само от малки екипи от дузина ентусиаста. Големите хитове са плод на усилена работа на студиа с по няколкостотин служители, а при водещите издатели, като Gameloft, EA и Activision, работата се прехвърля между няколко звена разположени в различни държави, а много често – и континенти. Може да звучи странно, но това не важи само за игрите за PC и конзоли, но и за тези за мобилни устройства.
Затова „Геймлофт България“ разработва точно такива заглавия и има капацитет да поеме почти целия процес по създаването му. От креативната част, през художестваната, техническата и дори маркетинговата. Поради тази причина екипът от над 200 души е нещо нормално за тях. Софийското студио има над 15-годишен опит, като през последните повече от десет години в повечето случаи влиза в ролята на основна креативна сила по някои от основните хитове на Gameloft, като March of Empires, World at Arms, War Planet: Online и др.

Видеоигрите все още не могат да надминат големите холивудски блокбъстъри по бюджети, но не им отстъпват много. Disney дава над 379 млн. долара за „Карибски пирати: В непознати води“, а последните три филма от поредицата „Отмъстителите“ струват между 316 и 365 млн. долара. Това са едни от най-скъпите холивудски продукции, ако не взимаме предвид инфлацията. В гейм индустрията едни от най-скъпите заглавия са Call of Duty: Modern Warfare 2 и Grand Theft Auto V, чиито бюджети за разработване и популяризиране възлизат съответно на 250 и 265 млн. долара.

Затова не се изненадвайте, ако гейм индустрията излезе много по-силна и здрава спрямо филмовата, след като всичко около пандемията с коронавируса утихне.

Сподели в: