Габриела Жекова: 30-тият пленер „Приятелство без граници“ ни зареди с енергия, идеи, красота!

Красотата на „Приятелство без граници“ е в споделянето на идеи, впечатления, посещение на вдъхновяващи места и създаване на красиви творби. Посетихме забележителни места, докоснахме се и до съвременния живот в Турси, усетихме на живо мисълта, че всички ние сме едно цяло – поколения, култури, личности! И няма малки държави, няма малки градове, няма малки хора. Има само много големи сърца и идеи. Те са тези, които създават света, които градят бъдещето, които сбъдват мечтите!“ – споделя Габриела Жекова – творец и организатор на Арт Пленер „Приятелство без граници“ 2019. Събитието се проведе по покана на кмета на град Турси (Южна Италия) и е посветено на режисьора Милан Кузов. Ето какво още каза тя за читателите на Kafene.bg:

Въпрос: Можете ли да опишете с една дума Арт Пленера „Приятелство без граници“ 2019?

Габриела Жекова: Приятелство!

Въпрос: Открихте ли своята муза по време на пътешествието?

Габриела Жекова: Муза? Музите обикновено мъжете художници ги търсят и откриват. Аз открих красотата на местностите в района и сърдечността на хората тук, гостоприемството им, удоволствието да бъдем заедно с някои от тях вече за трети път. Радвах се и на новите ни приятели, които бяха толкова мили с нас!

Въпрос: Какво дадохте от себе си по време на пътуването?

Габриела Жекова: Радвам се, че събрах за 30-път професионални художници, с които се представихме отлично. Картините на всички ни се харесаха. А мен това ме прави щастлива, че не греша с подбора на артистите си.

Въпрос: Какво получихте от този пленер?

Габриела Жекова: Освен сертификатите и подаръците от проф. С. Козма, едно голямо приятелство – с него, с хората на изкуството и културата, което се надявам с годините да продължава. Основата за нашия приятелски културен мост е здрава. От нас зависи да я съхраним и доразвиваме.

Въпрос: Най-запомнящият се момент лично за Вас?

Габриела Жекова: Много са за мен запомнящите моменти. Разходките из забележителностите, срещите ни с кмета, с общността, организираните събития в града, на някои от които бяхме и преки участници. Хубавите вечери на поезия, изложби, музика, танци, рисуването ни в музея сред творбите на Филомена Д.Амбросио…А за мен лично…Матера и спомените ми , свързани със съпруга ми Милан Кузов, на когото бяхме посветили този 30-ти Арт пленер под надслов ”Приятелство без граници”!

Сподели в: