Габриела Жекова: Обичам да включвам в пленерите си музика, разкази, поезия, арт етюди, игри и карнавали

“Светлината на емоциите” е мотото на провелия се преди броени дни Арт Пленер в „Йовчевата къща“, гр. Елена. Организаторът на инициативата Габриела Жекова разказа пред Kafene.bg подробности около успешната му реализация и сподели емоциите, с които се зареждат участниците от рисуването сред природата.

Въпрос: Преди броени дни се проведе успешно 29-ят ви Арт Пленер под надслов „Светлината на Емоциите“. Вие сте художник, организатор, но и селекционер на художниците. Как подбирате артистите и как им подейства магичната природа на Еленския край?

Отговор: За седма поредна година водя художници при Мая Йовчева и съпруга й Хесус Новоа. Благодарение на тях, че отварят широко вратите на тези възрожденски къщи, на сърцата си, готови да прегърнат всички нас, с моите щури арт идеи, ние успешно творим! Всеки, гостувал тук, е във възторг от къщичките, природата, хората, животните и най-вече близостта с конете! Радвам се, че още има хора като тях, които ценят изкуството във всичките му форми! С годините и нашите деца се включват в пленерите ми с удоволствие.Така приятелството ни се превърна в нещо повече – усещаме се като едно голямо семейство! Колкото до подбора на художниците – стремя се да са не само добри професионалисти, но и добри хора, с които оставаме приятели. Често каня художници, които да свирят на някой музикален инструмент – китара, пиано, блок флейта, тромпет, хармоника. Това допринася за настроението на всички, а и се отразява върху работата ни на платната. Гостували са ни творци от Македония, Израел, Италия, Турция…Аз също съм водила групи в Кушадасъ,в Охрид, на Тасос…А в България – на доста места. Благодаря на всичките ни домакини до сега!

Въпрос: Каква е целта на този пленер?

Отговор: Пленери съществуват още от времето на Моне, Мане, Ван Гог. Това е просто казано рисуване на открито, сред природата. Вече доста художници, които имат възможности, организират пленери. Моите са различни. Обичам да включвам музика, разкази, поезия, арт етюди, игри, карнавали… А и с Иван Яхнаджиев проведохме седем пъти бодиарт у нас и в чужбина.

Въпрос: Кое през тази година е най-ценното и различното, което получиха художниците?

Отговор: Тази година актрисата Яна Кузова, (моя дъщеря) проведе забавни игри и упражнения за сплотяване на екип. Беше много весело! Целта ми е – приятелството, близостта с природата и опознаване на забележителностите в района. Самото излизане от ателиетата, въздуха, настроението, обменянето на стилове, технологии, е полезно и забавно.

Въпрос: Какво художниците ще запомнят?

Отговор: Ами всеки ще запомни това, което го е развълнувало най-много. Един – ездата и допира с конете, друг – Елена, Търново…трети портретите, които ни рисуваха колеги, подаръците, които си разменяхме, карнавала на животните, Кубинските коктейли на Хесус и Мая или игрите на Яна…Но общите ни снимки от изложбата и сертификатите ще ни напомнят дълго за всеки изживян миг сред съмишленици!

Въпрос: Какво ви вдъхновява като художник по време на пленерите?

Отговор: Най-вече светлините в очите на моите художници, на младия екип на Мая Йовчева, на всеотдайността им към всички нас, на чудната природа, птичия хор, шума от реката и жабешките нестихващи клюкарски разговори. А птичките…те ме вдъхновиха за картината ми тази година.

Въпрос: Ако можете с една дума да опишете събитието?

Отговор: Емоции!

29-ят Арт Пленер в гр. Елена се проведе с участието на артистите: Габриела Жекова, Айнур Махмудова Каплан, Огюз Демир, Александър Терзиев, Елица Карабашлиева,Клементина Манчева,Кунка Бакалова, Мариана Матева, Яна Кузова, Симеон Кръстев, Емил Пенчев, Минчо Бакалов и Александър Иванов.

Сподели в: