Във Варна представят Дигитален каталог на фестивалите

Осем месеца след началото, ще бъде представен сайта за фестивалите във Варна. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“. След интензивна изследователска и събирателска дейност е публикувана информация за 75 фестивални събития във Варна през периода 1926-2021 г. Колекцията съдържа над 1200 дигитализирани архивни единици. Систематизирани са архиви от Община Варна, Радио Варна, Регионален исторически музей – Варна, Държавен архив – Варна, Регионална библиотека „П. Славейков“, както и на многобройните организатори на фестивали.

Каталогът представлява интерес за всички, които се интересуват от значимите художествени факти във Варна от последния век. Организаторите се надяват, че неговите резултати ще подпомогнат образованието по изкуства в училищата и университетите. Информацията в сайта, представена на български и английски език, ще ориентирапо-добре туроператори, хотелиери, ресторантьори за разнообразието от артистични инициативи в региона.

Потребителите ще могат да се запознаят с позива, в който се обявява създаването на първите Летни музикални тържества в далечната 1926 година. Над 100 видеосюжета представят фрагменти с участието на най-значимите изпълнители, гостували на фестивала: Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Катя Ричарели, Шведския кралски балет, виолончелистите, Янош Щаркер и Любомир Георгиев, цигуларите Георги Бадев, Минчо Минчев и Васко Василев /като тийнейджър/ и много други. Уникални фотокадри представят легендарната постановка на „Кармен“ през 1968 г. с режисьор Димитър Узунов, диригент Емил Главанаков, Александрина Милчева в ролята на Кармен, Тодор Костов /Дон Хозе/, концертите в църквата „Св. Атанас“ и много други. Съдържанието на сайта включва и представителна колекция от наградени творби от Международното биенале на графиката и всички останали големи събития за визуални изкуства.

Сподели в: