Всяко нещо, което може да се чуе, може да бъде музика

Такова е мнението на създателя на музика Мирян Колев, който наскоро издаде 13-тия си албум със звуци от електромагнитните смущения и вълни, които ни заобикалят, но остават скрити за нас.

Той е артист, занимаващ се с експериментална музика и саунд арт, който живее в Стара Планина и представя музиката си на различни географски пояси. Правил е концерти в около 25 страни в Европа и Азия и е участвал в различни интердисциплинарни проекти.

Музиката му е минималистична, медитативна и дискретно психеделична, като импровизацията е важна и основополагаща част от всеки негов концерт, превръщайки го в експресивен саундтрак на времепространството.

Въпрос: Представете себе си и това, с което се занимавате.

Отговор: Казвам се Мирян Колев. Занимавам се с експериментална музика и саунд арт.

Въпрос: Какво Ви вдъхнови за създаването на албума Ether Scape?

Отговор: Исках да използвам нетрадиционни звукови източници за създаване на музика, защото мисля, че консервативната музикална теория е в някаква степен ограничаваща. Мисля, че всяко нещо, което може да се чуе, може да бъде музика.

Въпрос: Защо избрахте да създавате музика от електромагнитни вълни?

Отговор: Електромагнитните вълни са навсякъде около нас, но остават скрити, не ги виждаме, не ги чуваме и рядко мислим за тях. Попаднах на това устройство наречено Анти-Радио, което улавя целия спектър от електромагнитно излъчване и го превръща в звук. Хрумна ми, че мога да запиша такива излъчвания, като след това ги обработя и направя композиции с тях. Така мога да пресъздам моят поглед върху невидимите частици, които ни заобикалят.

Въпрос: За себе си казвате, че искате да правите красиво звучаща радиация. Как Ви хрумна тази идея?

Отговор: Темата за опазване на околната среда е много актуална. Само че ние сме свикнали да говорим за това, което виждаме. А електромагнитното замърсяване остава скрито. Но дали то наистина е замърсяване? Можем да го възприемаме като електромагнитно замърсяване или като невидими частици, които са се превърнали в хомогенна и неизменна част от нашата среда. Независимо как ги възприемаме обаче, те могат да звучат красиво и в този албум аз исках да пресъздам това.

Въпрос: Какви послания искате да отправите към слушателите на Вашата музика?

Отговор: Живеем във времена на фаст фууд култура. В днешно време повечето хора дори вече не възприемат музиката като изкуство, а като фон за забавления или като средство за танцуване. Налага се модел на лесно смилаема, лековата музика, върху която няма нужда да се задълбочаваме и която е кратка. Масовите медии осакатяват музиката като се налагат стандарти от 2-3 минутни песни. Аз искам да се разгранича от това, че всичко трябва да е бързо и лесно смилаемо. Създавам музика, която се развива бавно. Целта ми е тя да е едновременно минималистична и медитативна, но в същото време да има достатъчно детайли и текстури, подходящи за по-дълбоко слушане.

Можете да чуете албума на Мирян Колев тук.

Сподели в: